Wykonanie

Kartki w przepiśniku pożółkły, minęło 30 lat, ale przepis da się odczytać.Smak rogalików pamiętamy do dziś ...kruche, maślane, z
owocową nutką ... pycha !Składniki:-1/2 kg
mąki-25 dkg
masła--5 dkg
drożdży-2 łyżki kwaśnej
śmietany-2
jajka oraz jedno do smarowania-1 łyżeczka
cukru-
wanilia-kilka dojrzałych, słodkich
nektarynek lub
brzoskwiń-
brązowy cukier do posypania
Mąkę skruszamy z
masłem.Do
jajek dosypujemy łyżeczkę
cukru,
wanilię i roztrzepujemy.
Drożdże rozcieramy ze
śmietaną.


Do skruszonego ciasta dodajemy
drożdże i
jajka i zagniatamy.

Formujemy kulę ciasta.

Ciasto zawijamy w ściereczkę i zatapiamy w bardzo zimnej wodzie.

Czekamy, aż ciasto wypłynie na wierzch
wody.Trwa to ok. 30-60 minut.

Ciasto wyjmujemy ze ściereczki.

Dzielimy na części.Na stolnicy rozwałkowujemy - dość cienko.

W międzyczasie obieramy
nektarynki i kroimy w słupki.

Wycinamy trójkąty.

Na każdym trójkącie układamy
owoce i zwijamy rogaliki.

Układamy na blaszce z papierem do pieczenia,smarujemy roztrzepanym
jajkiem,posypujemy
brązowym cukrem
i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C.Pieczemy do zrumienienia ( ok. 15 minut ).



Smacznego!