ßßß Cookit - przepis na Knedle z morelami i żurawiną

Knedle z morelami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Owoce nęcą, kuszą, owoców pełne stragany i za to lubimy lato.
Urzekły nas morele z rumianym licem.
Natychmiast powstał pomysł na knedle z morelami w roli głównej.
Składniki:
-1 kg ugotowanych ziemniaków
-12-15 małych moreli
-2,5 szklanki mąki pszennej
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-2 jajka
-1/3 kostki masła
-4-5 łyżek bułki tartej
-solidna garść suszonej żurawiny
-2 łyżki płynnego miodu
-sól, olej
Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z miodem.
Morele myjemy, osuszamy i nacinamy, aby usunąć pestki.
Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy gnieciuchem lub w prasce.
Dodajemy 1,5 szklanki mąki, mąkę ziemniaczaną,
jajka i wstępnie zagniatamy ciasto.
Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę pszenni zagniatamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałek.
Dzielimy na części.
Kawałki ciasta spłaszczamy,
układamy na nich morele wypełnione żurawiną, i zawijamy ciasto formując kulkę.
Wodę lekko solimy, dodajemy odrobinę oleju i zagotowujemy.
Do wrzątku wrzucamy knedle i kiedy wypłyną,
zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
W tym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą
i delikatnie podsmażamy.
Ugotowane knedle polewamy masłem z bułką tartą.
Możemy udekorować pozostałą żurawiną.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/07/knedle-z-morelami-i-zurawina.html