Wykonanie
Owoce nęcą, kuszą,
owoców pełne stragany i za to lubimy lato.Urzekły nas
morele z rumianym licem.Natychmiast powstał pomysł na knedle z
morelami w roli głównej.

Składniki:-1 kg ugotowanych
ziemniaków-12-15 małych
moreli-2,5 szklanki
mąki pszennej-2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej-2
jajka-1/3 kostki
masła-4-5 łyżek
bułki tartej-solidna garść
suszonej żurawiny-2 łyżki płynnego
miodu-
sól,
olej
Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z
miodem.
Morele myjemy, osuszamy i nacinamy, aby usunąć pestki.

Lekko przestudzone
ziemniaki zgniatamy gnieciuchem lub w prasce.

Dodajemy 1,5 szklanki
mąki,
mąkę ziemniaczaną,
jajka i wstępnie zagniatamy ciasto.Stopniowo dosypujemy pozostałą
mąkę pszenni zagniatamy ciasto.


Z ciasta formujemy wałek.

Dzielimy na części.

Kawałki ciasta spłaszczamy,układamy na nich
morele wypełnione
żurawiną, i zawijamy ciasto formując kulkę.

Wodę lekko solimy, dodajemy odrobinę
oleju i zagotowujemy.Do wrzątku wrzucamy knedle i kiedy wypłyną,zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.

W tym czasie na patelni roztapiamy
masło, dodajemy
bułkę tartąi delikatnie podsmażamy.

Ugotowane knedle polewamy
masłem z
bułką tartą.Możemy udekorować pozostałą
żurawiną.

Smacznego!