Kolejna wersja żeberek, tym razem zapieczonych w tartych ziemniakach z dodatkiem kaszy gryczanej.Składniki:-ok. 1 kg żeberek-ok. 1,5 kg ziemniaków-10 dkg wędzonego boczku-10 dkg kaszy gryczanej-1 cebula-1 szklanka mleka-pieprzziołowy-sól-olejŻeberka peklujemy na noc w solance, jak do mięs pieczonych.Po zamarynowaniu płuczemy, osuszamy i dzielimy na części.Kaszę gryczaną gotujemy na sypko.Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę.Cebulę i boczek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Ziemniaki obieramy i ucieramy na średnich oczkach tarki.Dolewamy wrzące mleko i mieszamy.Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.W międzyczasie żeberka podsmażamy do lekkiego zrumienienia.Do ziemniaków dodajemy skwarki, mieszamy i doprawiamy do smaku.Część masy ziemniaczanej przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, na niej układamy żeberka i przykrywamy pozostałą masą.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 60 minut.Smacznego!