Wykonanie

Wykorzystamy
owoce sezonowe:
truskawki,
jagody i
nektarynki.Składniki:-20 dkg
truskawek, najlepiej małych i słodkich-15 dkg
jagód-3 dojrzałe
nektarynki-ok. 200 ml
dżemu truskawkowego-3 łyżki
cukru-10 dkg
drożdży-1/2 l ciepłego
mleka-6
jajek-1 kg
mąki pszennej-15 dkg
margaryny lub
masła-szczypta
soli-
aromat śmietankowy
Nektarynki kroimy w kostkę.
Jagody mieszamy z
dżemem.
Truskawki myjemy, oczyszczamy, osuszamy i posypujemy niewielką ilością
cukru.

Przygotowujemy też kruszonkę:-10 dkg
mąki-5 dkg
cukru-5-7 dkg
margarynyWszystkie składniki skruszamy palcami.
Drożdże rozcieramy z trzema łyżkami
cukru, dolewamy szklankę
mleka, dosypujemy szklankę
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do rozczynu dodajemy pozostałe
mleko, szczyptę
soli, aromat, 3
żółtka i 2
jajkaa następnie stopniowo dosypujemy
mąkę i zagniatamy ciasto.Na koniec wlewamy roztopioną
margarynę i wyrabiamy do momentu wchłonięcia tłuszczu.Odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto porcjami wykładamy na stolnicę posypaną
mąką, wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy krążki o średnicy ok. 10 cm.

Na każdy krążek nakładamy
jagody, kilka kostek
nektarynki i
truskawkę.Zbieramy brzegi ciasta i sklejamy jak pączki.

Układamy sklejeniem do dołu na blaszce z papierem do pieczenia.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy kruszonką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 20 minut.

Rumiane - tzn. gotowe.

Drożdżówce możemy również nadać inny, dowolny kształt i dodać większą ilość
owoców.

Upiecze się równie pięknie.


Smacznego!