Wykonanie
Kaszanka w innym wydaniu - rewelacyjna, jako danie obiadowe.Składniki:-2 krupnioki-1
cebula-kawałek
pora-10 dkg
pieczarek-2
jajka-1,5 szklanki
mąki-szklanka ciepłego
mleka-1 dkg
drożdży-
przyprawa warzywna-
pieprz-
olejPrzed krojeniem warzyw sporządzamy rozczyn z 1/5 szklanki
mleka, szczypty
cukru,
drożdży i łyżeczki
mąki.Rozczyn rośnie a my kroimy:-
pora w półplasterki
cebulę w kosteczkę
pieczarki w plasterki.Na niewielkiej ilości
oleju szklimy
cebulkę, dodajemy
pieczarki, przyprawiamy
przyprawą warzywną i podsmażamy do odparowania
wody.
Przygotowujemy ciasto.Do
mleka dodajemy
jajka i
mąkę i miksujemy.Dodajemy rozczyn
drożdżowy i dokładnie mieszamy.
Dodajemy
pora,
następnie
pieczarki i mieszamy.Doprawiamy do smaku
pieprzem i
przyprawą warzywną.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wlewamy połowę ciasta, układamy krupnioki obranez osłonek, zalewamy pozostałym
ciastem i odstawiamy na 10 minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę180 st. C.Pieczemy ok. 35 minut.
Ciasto
kaszankowe gotowe.
Smacznego!