Wymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.Składniki :-na kruche ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat wanilinowy lub śmietankowy-na masę makową:-20 dkg mielonego maku-5 jajek-3/4 szklanki cukru-aromat migdałowy-na lukier:-1 białko jajka-ok. 15 dkg cukru pudru-1/2 łyżeczki soku z cytrynyZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy,tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :)Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym.Dodajemy mak i miksujemy.Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.Jest upieczone.Wyjmujemy z foremki i studzimy.Polewamy przygotowanym lukrem.Lukier:-białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem-dodajemy sok z cytryny-jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudruSmacznego!