Wykonanie
Wyglądają jak kotlety
schabowe, ale smakują zupełnie inaczej.
Karkówka w panierce jest
mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym.Składniki:-kilka plastrów
karkówki ( my mamy 3 plastry )-2
jajka-3 ząbki
czosnku-4 łyżki
mleka-3 łyżeczki
mąki pszennej-
przyprawa barbecue i
sól-
olej-
bułka tarta lub
płatki kukurydziane do panierki
Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią spożywczą.
Ponieważ
karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią.
Kotlety posypujemy z obu stron
przyprawą barbecue i
solą, na wierzch układamy plasterki
czosnku, skrapiamy
olejem i odstawiamy na co najmniej godzinę.
Jeśli na panierkę wybierzemy
płatki kukurydziane musimy je rozdrobnić.Najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i użyć wałka.
Roztrzepujemy 2
jajka, dodajemy odrobinę
przyprawy barbecue i
soli, dosypujemy
mąkę i mieszamy. Dolewamy
mleko i gotowe.
Przygotowanym
ciastem jajecznym zalewamy kotlety tak, aby ciasto dostało się też pod spód.
Namoczone w cieście kotlety przenosimy na talerz z panierką,
potem moczymy w cieście i jeszcze raz w panierce.
Tak panierowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym
olejem i smażymy naśrednim ogniu kilka
razy obracając.
Świetnie smakują z surówką z
marchewki i marynowanymi opieńkami.
Smacznego!