Wykonanie

Rogaliki to te
ciasteczka, które robi się szybko i równie szybko znikają.Składniki:-2 szklanki
mąki pszennej-0,5 szklanki
cukru pudru-0,5 kostki
margaryny-1 dkg
drożdży-aromat-1
jajko-słoiczek
dżemu domowego (gęstego)-1 łyżka
wody
Drożdże rozprowadzamy w wodzie.Do
mąki dodajemy
cukier puder,
jajko,
margarynę, aromat i
drożdże.Zagniatamy ciasto.Dzielimy je na części.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty.Na każdym układamy troszkę
dżemu i zwijamy rogaliki:



Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowują odstępy.Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem.

Gotowe.


Idealne do
kawy lub
herbaty.

Smacznego!