Wykonanie
Z
żeberek można przyrządzić soczyste, smakowite danie.
Najlepiej nadają się do tego
żeberka extra-
mięsne.
Dwa kilogramy
żeberek kroimy na porcje.Przygotowujemy marynatę, w której
żeberka będą się peklowały co najmniej przez 12 godzin.Marynata:-1 duża łyżka
soli peklowej-15 dkg
soli-2-3 ząbki
czosnku-kilka ziaren
pieprzu i
ziela angielskiego-3-4
listki laurowe-ok. 4 l
wodyMieszamy
sól z
solą peklową, dodajemy pokrojony drobno
czosnek, pokruszony liśćlaurowy i potłuczone ziarenka
pieprzu i
ziela angielskiego.Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do 4 litrów wystudzonej, przegotowanej
wody.
Żeberka wkładamy do marynaty.Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin.
W plastry kroimy 3 duże
marchewki.Dużą
cebulę kroimy w półplasterki.
Wyjmujemy
mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemy
słodką papryką.
Obsmażamy
żeberka na patelni z
olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na
olej wykładamy
marchewkę z
cebulką i szklimy przez ok. 5 minut.
Przykrywamy
żeberka marchewką z
cebulką wypełniając luki i wkładamy do piekarnika na 2 godziny w temp. 160 st. C.Na 15 minut przed upływem czasu pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, aby nasze
żeberka były bardziej rumiane.
Miękkie, soczyste i różowiutkie...Do tego
buraczki konserwowe, surówka z
ogórków kiszonych, ziemniaczki...Mniam, mniam...
Smacznego!