ßßß Cookit - przepis na Obwarzanki z twarogiem

Obwarzanki z twarogiem

nazwa

Wykonanie

Kolejne wspomnienie z dzieciństwa.
Obwarzanki mimo, że smażyły się bardzo szybko-znikały jeszcze szybciej.
Mama uwijała się jak w ukropie a dzieci i tak były szybsze. Robiła ten smakołyk zawsze z kilku porcji i zawsze było za mało. Dziś jest podobnie. U nas też szybciej znikają, niż się pieką.
Podamy jednak przepis na jedną porcję.
-1/2 kg twarogu
-1/4 kostki margaryny
-2 jajka
-2 łyżki śmietany
-2 płaskie łyżki cukru
-1/4 łyżeczki soli
-1 płaska łyżeczka sody
-aromat śmietankowy
-3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-olej do smażenia
Twaróg i margarynę mielimy przez maszynkę.
Dodajemy jajka, śmietanę, sól, cukier i aromat.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i zagniatamy ciasto.
Musi być gęste i nie może się kleić do rąk.
Porcjami rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm.
Wykrawamy kółka a w nich mniejsze kółeczka.
Rozgrzewamy w garnku olej w takiej ilości, aby obwarzanki mogły w nim swobodnie pływać.
Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Przekładamy na papier do odsączenia.
Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Świetnie smakują z dżemikiem.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/10/obwarzanki-z-twarogiem.html