Wykonanie

Noce teraz zimne. Nie jedziemy na
grzyby. Sami je zrobimy.

Wykorzystamy oczywiście zebrane wcześniej
grzyby, które czekały na nas w zamrażarce.Oczywiście są to opieńki, ale mogą być każde inne.Najpierw przygotowujemy ciasto jak na sakiewki z
kaszanką.Następnie przygotowujemy farsz.-ok. 0,5 kg gotowanych
grzybów-1
jajko-1 sucha
bułka-1 duża
cebula-
bułka tarta-warzywko-
pieprz
Cebulę kroimy w grube półplastry i rumienimy na patelni.Suchą
bułkę moczymy i odciskamy.
Grzyby,
cebulę i namoczoną
bułkę mielimy w maszynce.Dodajemy
jajko,
przyprawy i
tartej bułki tyle, aby masa była zwarta.

Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki w dwóch rozmiarach. Małe napełnione farszembędą imitowały nóżkę
grzyba a większe, też wypełnione farszem będą "udawały" kapelusze.

Uformowane
grzybki smarujemy roztrzepanym
jajkiem: nóżki samym
jajkiem a kapelusze
jajkiem z dodatkiem
słodkiej papryki.
Grzybki wstawiamy do pieca na 15 minut w temp. 180 st. C.

Gotowe.

Możemy je wykorzystać na wigilijnym
stole-zastą pią nam popularne pasztecikipodawane do czerwonego barszczu a dodatkowo będą ozdobą świątecznego stołu.Smacznego!