Wykonanie

Zwykle przygotowuję
chili con carne, czyli z
mięsem, ale wegetariańska wersja tego dania również jest pyszna. Świetnie pasuje do niego np.
jarmuż, który jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Warto się do niego przekonać, zwłaszcza że jest coraz powszechniej dostępny.
Chili z tego przepisu wychodzi bardzo sycące, aromatyczne i wyraziste w smaku, m.in. dzięki papryczce chipotle w sosie adobo.Wegetariańskie- 1
czerwona cebula- 1 ząbek
czosnku- 1 czerwona
papryczka chili- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu- 2 łyżeczki
oregano- 1/4 łyżeczki mielonego
kminku- 1 puszka krojonych
pomidorów- 1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego- 1 papryczka chipotle w sosie adobo- 1 puszka
czerwonej fasoli- 1 puszka
ciecierzycy- 100g
jarmużu- szczypta
cynamonui mielonego
ziela angielskiego- posiekana
dymka1) Podsmażyć posiekaną
czerwoną cebulę, dodać posiekany
czosnek i
chili.2) Podsmażyć i dodać kumin,
oregano i
kminek.3) Dodać
pomidory, trochę
wody,
koncentrat pomidorowy,posiekaną papryczkę chipotle,
czerwoną fasolę,
ciecierzycę,
jarmuż i gotować ok. 15 minut.4) Doprawić szczyptą
cynamonu i mielonego
ziela angielskiego.5) Podawać z
brązowym ryżem i p osypać posiekaną
dymką.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 315 kcal (bez
ryżu)