Wykonanie
Słodkie
ziemniaki coraz częściej pojawiają się na moim blogu. Ostatnio "występowały" w pysznych placuszkach, teraz
pora na zupę. Przygotowałam ją z dodatkiem
czerwonej soczewicy i
mleka kokosowego, dzięki któremu wyszła jeszcze bardziej kremowa. Świetnie łączy
słodycz batatów i ostrość przypraw. Mimo że porcje nie są zbyt duże, krem jest naprawdę sycący. Oprócz tego łatwo go przygotować i jest bardzo zdrowy, czyli ma same zalety. Choć może nie trzeba o tym wszystkim pisać, na zachętę wystarczy tylko popatrzeć na jego
słoneczny kolor :)Krem z
batatów i
czerwonej soczewicy- 1 duża
cebula- 2 łyżki
oleju- 2 ząbki
czosnku- mały kawałek
imbiru- 1 łyżeczka
curry- 1/2 łyżeczki kuminu- 1
batat (400g)- szczypta
soli- 750ml
wody (lub rosołu)- 75g
soczewicy czerwonej- 160ml
mleka kokosowego (mała puszka)- sok z 1/2
cytryny- 1/4 łyżeczki
chili w proszku + do posypania1) Posiekaną
cebulę podsmażyć na
oleju,dodać posiekany
czosnek i starty
imbir i smażyć jeszcze chwilę.2) Dodać
curry i kumin i smażyć, mieszając, przez 30 sekund.3) Dodać pokrojonego w kostkę słodkiego
ziemniaka i szczyptę
soli.4) Wlać
wodę, zagotować i dodać
czerwoną soczewicę.5) Gotować ok. 20 minut, zmiksować, dodać
mleko kokosowe,
sok z cytryny i
chili.Czas przygotowania: 35 minutLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 310 kcal