Wykonanie

Wśród książek Yotama Ottolenghiego warto zwrócić uwagę nie tylko na "Jerusalem". Podobnie udane są "
Plenty" i "
Plenty More" (pewnie również książka "Ottolenghi", ale tej jeszcze nie posiadam). W "
Plenty" znalazłam ciekawy przepis na placki ze słodkich
ziemniaków, który jednak odrobinę zmodyfikowałam. Wyszły wyśmienite - lekko pikantne, kremowe i odpowiednio przysmażone. Sos doskonale podkreśla ich smak, choć nie jest niezbędny. Całość tworzy pyszny, zdrowy i całkiem prosty do przygotowania obiad. Naprawdę warto wypróbować ten przepis :)- 750g obranych
batatów- 1/4 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
sosu sojowego- 1 posiekana
papryczka chili- 3 łyżki posiekanej
dymki- 50g
mąki pełnoziarnistejsos:- 75g
jogurtu naturalnego- 1 łyżka
oliwy extra vergine- sporo
soli i
pieprzu- 1 łyżka posiekanej
kolendry1)
Bataty pokroić w plastry i ugotować na parze.2) Wyłożyć na talerz i zostawić do odparowania.3) Wymieszać składniki sosu.4) Rozgnieść
bataty, dodać resztę składników i wymieszać.5) Nakładać porcje na patelnię z rozgrzanym
olejem z dodatkiem
masła,spłaszczyć, smażyć po ok. 5-6 min na stronę i podawać z sosem.Czas przygotowania: 40 minutLiczba sztuk: 11Kaloryczność jednej porcji: 90 kcal + sos