Wykonanie

Rzadko gotuję jakieś danie więcej niż raz. Ostatnio wyjątek zrobiłam dla doskonałego tażinu z dyni piżmowej z
ciecierzycą i
suszoną żurawiną. Naprawdę warto przygotować to danie, bo jest świetnym dowodem na to, że dania wegetariańskie mogą być tak samo sycące i smaczne jak te zawierające
mięso. Jeśli macie w domu kogoś, kto nie jest jeszcze o tym przekonany, ugotujcie mu ten tażin ;) Pachnie i smakuje niesamowicie. Jest aromatyczny, mocno
pomidorowy i lekko słodki. Po prosty pyszny. Warto skorzystać z sezonu na
dynie właśnie w ten sposób.Tażin z dyni z
żurawiną i
ciecierzycą- 1 duża
czerwona cebula- po 1 łyżeczce
cynamonu,kuminu,
kolendry i harissy- kawałek
imbiru- 350g dyni piżmowej- 500g przecieru- 1/2 łyżki
miodu gryczanego- 40g
suszonej żurawiny-
sól- 1 puszka
ciecierzycy- 100g
kuskusu pełnoziarnistego- skórka i
sok z cytryny- 1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1)
Cebulę cienko posiekać i podsmażyć na
oleju w garnku z grubym dnem.2) Dodać
przyprawy i starty
imbir.3) Przemieszać, dodać pokrojoną na duże kawałki
dynię, przecier,
miód,
żurawinę i trochę
wody.4) Lekko posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu,od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut.5) Dodać przepłukaną
ciecierzycę i gotować dalsze 10 minut.6) W międzyczasie
kuskus wymieszać z odrobiną soku i
skórki z cytrynyoraz
solą, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić.7) Tażin podawać z
kuskusem i posiekaną
pietruszką.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 560 kcal