Wykonanie

Raczej nie przepadam za zupami kremami, ale dla tych z chrupiącymi dodatkami robię wyjątek. Tym razem był to gęsty krem ze słodkich
ziemniaków. Doprawiłam go w indyjskim stylu i dodałam do niego
kukurydzę. Wyszedł słodko-pikantny, rozgrzewający i naprawdę smaczny. Szkoda tylko, że
bataty nie są zbyt łatwo dostępne, ale jeśli już uda się je kupić, warto zrobić większy zapas, bo w lodówce można je przechowywać nawet przez miesiąc. Są bardzo zdrowe i nadają się do wielu zastosowań, słodkich i wytrawnych, więc dobrze by było, gdyby w Polsce stały się bardziej popularne (i co za tym idzie tańsze).Krem z
batatów z
kukurydzą- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżeczka kuminu- 1 łyżeczka
curry- 1/2 łyżeczki
garam masala- 1
batat (ok. 300g)- 500ml
wody-
sól,
pieprz- 1 puszka
kukurydzy (ok. 240g)- 1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1)
Cebulę posiekać i podsmażyć w dużym garnku.2) Dodać posiekany ząbek
czosnku, kumin i
curry.3) Smażyć przez 30 sekund i dodać
garam masala.4) Dodać pokrojonego w kostkę
batata i
wodę.5) Gotować do miękkości, po czym zmiksować.6) Doprawić
solą i
pieprzem i dodać odsączoną i przepłukaną
kukurydzę.7) Na koniec posypać
pietruszką.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 310 kcal