Wykonanie

Pierogi to kolejna potrawa, którą bardzo lubię, ale odkładam jej przygotowanie na później. Dużo później;) Już dawno miałam zrobić swoje ulubione, ruskie, ale zabrałam się za to dopiero teraz, kiedy akurat miałam nadmiar
białego sera i
ziemniaków (w dodatku sypkich!). Przyznacie, że to sprzyjające okoliczności;) Tak powstała ta pyszna, zdrowsza i - z uwagi na to, że postanowiłam do nadzienia dodać świeży
rozmaryn - również bardziej aromatyczna wersja. To bardzo smaczne rozwiązanie, przypuszczam, że przypadnie do gustu nawet osobom nieprzekonanym do
razowych pierogów czy jakichkolwiek modyfikacji klasycznych przepisów.Nie wiem, czy słyszeliście o portalu Food Panda, za pośrednictwem którego można zamawiać jedzenie prosto do domu. Na stronie, którą znajdziecie pod tym adresem, można wybierać
między miastami i różnymi lokalami, m.in. wieloma pierogarniami .Pełnoziarniste pierogi ruskie z
rozmarynem- 800g sypkich
ziemniaków- 300g
sera twarogowego- 1 duża
cebula- 1 łyżka
oleju- 1/2 łyżki posiekanego świeżego
rozmarynu- 1 łyżeczka
pieprzu- 1/2 łyżeczki
soli morskiej, lub do smaku- 500g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 1/2 łyżeczki
soli- 1
jajko- 275 ml gorącej
wody1)
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść.2) Dodać
ser i również go rozgnieść, dokładnie mieszając go z
ziemniakami.3)
Cebulę posiekać i podsmażyć na
oleju, aż się zezłoci.4) Dodać do farszu, razem z
rozmarynem,
pieprzem i
solą i wymieszać.5)
Mąkę wymieszać z
solą, zrobić wgłębienie i wbić
jajko.6) Wymieszać z
mąką, dolać
wodę i wyrobić ciasto.7) Podzielić je na kilka części i kolejno cienko rozwałkowywać,wykrawać kółka, nakładać nadzienie i lepić pierogi.8) Gotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia przez niecałą minutę.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba sztuk: 40Kaloryczność jednej sztuki: 70 kcal