Wykonanie

Zwykle nie robię ciast z kremem, ale mama już od jakiegoś czasu prosiła mnie, żebym zrobiła takie babeczki, więc w końcu są. W dodatku na Food Blogger
Fest, jak inni uczestnicy, dostałam torcik wedlowski z wybranym przez siebie napisem - na ostatnim zdjęciu widać z jakim, jeśli jeszcze nie zgadliście:D Pomyślałam, że świetnie nada się do tego celu (możecie użyć jakichkolwiek podobnych
wafelków) i tak powstały te cupcakes. Są mocno
czekoladowe, niezbyt zdrowe (choć troszkę odchudziłam krem) i przepyszne.
Czekoladowe cupcakes z
wafelkami- 100g
mąki- 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 140g drobnego
cukru- 40g
kakao- 40g miękkiego
masła + 100g do kremu- 1/2 szklanki
mleka- 1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej- 1
jajko- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej- 1 torcik wedlowski lub 250g
wafelków w
czekoladzie- 100g
cukru pudru- 200g
serka śmietankowego (użyłam light)1)
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, połową
kakao i
cukrem.2) Dodać 40g
masła i zmiksować.3) Wymieszać
mleko,
kawę,
jajko i esencję
waniliową i dolać do ciasta.4) Dokładnie zmiksować i wmieszać dość drobno pokruszone
wafelki(zostawić większe kawałki do ozdoby).5) Przełożyć do formy na 12 muffinek i piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.6) By przygotować krem, zmiksować 100g
masła,
cukier puder i
serek.7) Ostudzone babeczki udekorować kremem i posypać zachowanymi
wafelkami.Czas przygotowania: 1 1/4 godzinyLiczba sztuk: 12Kaloryczność jednej sztuki: 345 kcal