Wykonanie

"Vietnamese Street Food" wyd. Hardie
Grant Books to jedna z moich ulubionych książek kulinarnych, jakie udało mi się zebrać do tej
pory. A trochę ich mam;D Może kiedyś o niej napiszę, ale na razie po prostu korzystam z zawartych w niej przepisów. Np. na tę pyszną kanapkę - Bánh mì trứng. To popularne wietnamskie śniadanie, które zwykle kupuje się na ulicznych stoiskach i je w biegu. Ja przygotowałam ją na obiad, bo jest dobra o każdej
porze;) Wyjątkowo szybka do przyrządzenia z łatwo dostępnych składników, a przy tym autentyczna i pyszna. Tak prosta i jednocześnie odmienna od tego, co zwykle je się w Polsce. Ja użyłam do niej całej
papryczki chili, więc była dość ostra, ale można oczywiście regulować jej ilość, by smakowała każdemu. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo dzięki niemu z tak niewielu składników można otrzymać coś naprawdę wyjątkowego.- 4
jajka- kilka kropli
sosu rybnego- szczypta
soli i
pieprzu-
olej do smażenia- 2 małe
bagietki lub 1 większa- 1/2
ogórka, obrany- 1 czerwona
chili- mały pęczek
kolendry (ew.
pietruszki)- 1/3 łyżki
sosu sojowego1) W małej miseczce roztrzepać 2
jajka, dodać połowę
sosu rybnego i doprawić.2) Rozgrzać
olej, dodać
jajka na patelnię i przechylić ją, by przykryły jej dno.3) Delikatnie wymieszać i zostawić jeszcze na minutę.4) Przekroić
bagietkę i przełożyć na nią omlet.5) Ułożyć na nim połowę plastrów
ogórka,
kolendry i pokrojonej w plastry
chili.6) Polać
sosem sojowym i przykryć górną częścią
bagietki.7) Powtórzyć z resztą składników i podawać.Czas przygotowania: 10 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal