Wykonanie
Waniliowy, kremowy sernik ze
spodem z korzennych
ciasteczek,
brzoskwiniami i polewą z
białej czekolady. Delikatny i pyszny - od pewnej osoby usłyszałam, że najlepszy, jaki jadła w życiu. O czymś to świadczy;D Ja też byłam nim zachwycona, bo smakował naprawdę wyśmienicie! Sernik pasuje na Święta dzięki korzennemu spodowi i białej
czekoladzie, które poza tym świetnie ze sobą współgrają, podobnie jak z aromatem
wanilii i
brzoskwiniami. Polecam, bo poza tym, że jest przepyszny, lekki i rozpływający się w ustach, to jeszcze całkiem łatwy w przygotowaniu i na pewno nie przysporzy nikomu zmartwień, jak to potrafią serniki;D
brzoskwiniami i polewą z
białej czekolady- 150g korzennych
ciasteczek owsianych(lub zwykłych +
cynamon)- 50g
masła- 550g
sera na sernik(12% tłuszczu)- 125ml
śmietany 18%- 130g
cukru- 2
jajka- 2 łyżeczki esencji waniliowej(używam domowej)- 2 łyżki
mąki- 1 puszka
brzoskwiń- 50ml
śmietany kremówki- 100g
białej czekolady1) Dokładnie pokruszyć
ciasteczka i wymieszać z roztopionym
masłem.2) Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia.3) Na spód przełożyć masę z
ciasteczek i dokładnie ugnieść.4) Zmiksować
ser,
śmietanę,
cukier,
jajka, esencję
waniliową i
mąkę.5) Wylać na spód i do masy włożyć ćwiartki
brzoskwiń, wpychając je lekko.6) Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 1 1/2 - 2 godziny.7) Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i włożyć do lodówki.8) Po kilku godzinach roztopić
czekoladę razem ze
śmietaną w kąpieli
wodnej.9) Polać nią wierzch sernika i odstawić do zastygnięcia.Czas przygotowania: 2 1/2 godzinyLiczba porcji: 10Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal