Wykonanie
Pozostając jeszcze w klimacie korzennych wypieków, dzisiaj przepis na lekko korzenny sernik (ciasto
serowe) z
ciastkami speculoos. Ciasto jest mega wilgotne i pyszne. Na spód można wykorzystać zarówno
ciastka speculoos lub zwykłe
herbatniki :) W święta piekłam go dwa
razy, bo tak szybko znikał z blachy ;) Ciasto (niestety lub stety;)) potrzebuje nocy w lodówce. Ale uwierzcie mi, że warto. Pracy przy nim niewiele, godzinka w piekarniku i gotowe :) Najlepiej piec je pod wieczór. Wtedy rano mamy pyszny kawałek ciasta do porannej
kawki. Ciasto trochę rośnie, więc lepiej wykorzystać wysoka tortownicę lub jej boki wyłożyć wysoko papierem do pieczenia :)

'sernik speculoos'Składniki: (na blachę o średnicy do 22cm)* spód:- 150g pokruszonych
ciastek speculoos (lub zwykłych
herbatników)- 50g
masła- 1 łyżeczka
cynamonu i
przyprawy korzennej (jeśli używamy
herbatniki)* masa:- 500g
sera na sernik- 5
jajek- 100g
białej czekolady- 3/4-1 szklanka
cukru (do smaku)- 60g pokruszonych
ciastek speculoos- 1 łyżeczka
przyprawy korzennej* wierzch:- 200g
śmietany 18%- 2 łyżki
cukru- 3 łyżki świeżo zaparzonego
espresso



Spód:
Ciasteczka (pokruszone) wymieszać z rozpuszczonym
masłem. Lub
ciastka i
masło włożyć do malaksera i zmiksować na jednolita masę. Wyłożyć dno tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w 170C (termoobieg) przez 7 minut.Masa:
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej.
Jajka utrzeć na puszystą masę z
cukrem. Partiami dodawać
ser. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną
czekoladę,
przyprawę i
ciastka. Delikatnie wymieszać do połączenia całości. Wylać na podpieczony spód.Piec przez 60 minut w 170C.Wierzch:
Espresso (gorące) wymieszać z
cukrem do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Dodać do
śmietany. Wymieszać.
Śmietanę rozprowadzić na upieczone ciasto i równo rozsmarować. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 5 minut w 150C.Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i
ostrym nożem odkroić brzegi.Wystudzić. Wsadzić do lodówki na całą noc.Smacznego!




* przepis pochodzi z bloga 'Pistachio' z moimi modyfikacjami.