Wykonanie
Ciasteczka owsiane to jedne z moich ulubionych wypieków. Są smaczne, pożywne i zdrowe (o ile nie przesadzamy z
cukrem,
masłem czy dodatkami takimi jak np.
czekolada ;D), więc aż chce się je piec i wypróbowywać różne ich warianty. Tym razem dodałam do nich
jabłka,
orzechy włoskie i
korzenne przyprawy, co upodabnia je do tak lubianej przez wszystkich szarlotki. Bardzo mi smakowały i na pewno jeszcze je upiekę, bo to prosty sposób na poprawę humoru, no i wykorzystanie nadmiaru
jabłek (choćby miało to być tylko jedno ;D).
Ciasteczka owsiane z
jabłkiem,
cynamonem i
orzechami- 1 spore
jabłko (dobrze sprawdza się nieobrane)- 1 łyżka
soku z cytryny- 110g
masła- 180g
cukru- 1
jajko- 120g
płatków owsianych- 160g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- 1 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej- 80g
orzechów włoskich1) Pokroić
jabłko w kostkę i wymieszać z
sokiem z cytryny.2) Utrzeć
masło z
cukrem, aż będzie gładkie, 3-4 minuty.3) Dodać
jajko i dokładnie zmiksować.4) W oddzielnej misce wymieszać
płatki owsiane,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
przyprawy i
sól.5) Dodać mokre składniki i szybko wymieszać.6) Wmieszać drobno posiekane
orzechy i kawałki
jabłka.7) Nabierać porcje ciasta, formować z nich kulki i kłaść na blasze z papierem do pieczenia, lekko je rozpłaszczając.8) Piec w temperaturze 180 st. C przez 30 minut (lub krócej, aż będą gotowe).9) Zsunąć je z blachy razem z papierem i zostawić do ostygnięcia.10) Świetne na ciepło i po wystudzeniu.Przepis stąd .Czas przygotowania: 45 minutLiczba sztuk: 32Kaloryczność jednej sztuki: 100 kcal