Wykonanie
Niedawno zaopatrzyłam się w świetną książkę "Vietnamese Street Food" i nie mogłam doczekać się, aż coś z niej wypróbuję. Od dawna podoba mi się idea ulicznego jedzenia, a Wietnam to
kraj, który z pewnością chętnie bym odwiedziła, dlatego byłam pewna, że przepisy mi się spodobają i sprawdzą się u mnie w domu. Wszyscy lubimy pikantne dania i spora ilość
chili to nie problem. Te
bagietki nie są jednak aż tak ostre, więc proszę się nie bać:D I je wypróbować, bo prawie wszystkie składniki są łatwo dostępne, a
trawa cytrynowa też jest coraz częściej do kupienia w
polskich sklepach. To pierwsze u mnie danie z tej książki, zapraszam na kolejne, bo na pewno niebawem się pojawią :)Bánh mì z
wołowiną i
trawą cytrynową- 200g
wołowiny (najlepiej
rumsztyk)- 1
szalotka, posiekana- 1 czerwona
papryczka chili, posiekana- 1 ząbek
czosnku, posiekany- 2 łodygi
trawy cytrynowej, posiekane- 1 łyżeczka uprażonego
sezamu- 1 łyżeczka
sosu rybnego- 2 małe
bagietki lub 1 większa- kilka liści
sałaty lodowej lub innej- 2/3
ogórka, pokrojonego w cienkie plastry- garść
kolendry (u mnie niestety
pietruszka;D)- 1/2
chili, dodatkowo1) Cienko pokroić
mięso i umieścić w misce.2) W moździerzu rozgnieść
szalotkę,
chili,
czosnek,
trawę cytrynową i
sezam.3) Dodać mieszankę i
sos rybny do
mięsa, wymieszać.4) Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.5) Grillować lub smażyć
mięso po 2-3 minuty z każdej strony.6) Przekroić
bagietki i rozłożyć na nich
sałatę, plastry
ogórka,
kolendrę i resztę
chili.7) Rozłożyć na nich
mięso i złożyć kanapkę.Przepis -zmodyfikowany- z książki "Vietnamese Street Food", Tracey Lister i Andreasa Pohla.Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal