Wykonanie
Sezon na
dynię w pełni, więc warto z niego skorzystać, przygotowując ją na różne sposoby. Ja zapraszam na
dynię w wersji pieczonej - z
szałwią,
papryczką chili,
bułką tartą i
serem pecorino. Tak przygotowana nabiera smaku i może być świetnym dodatkiem do dań głównych, aromatycznym i lekko pikantnym, a nawet stanowić samodzielne danie. Przepis pochodzi z książki
Gina D'Acampo "Buonissimo!" .Pieczona
dynia z
chili i
szałwią- 70g
bułki tartej- 4 łyżki
oliwy-
sól,
pieprz- duży kawałek dyni, ze skórą- 1 czerwona
ostra papryczka, bez pestek- 2 ząbki
czosnku- 10 listków
szałwii- 2 łyżki świeżo
startego sera pecorino1)
Bułkę tartą wsypać do miski i skropić połową
oliwy.2) Doprawić i dokładnie wymieszać.3)
Dynię pokroić w cienkie plastry.4) Ułożyć je w naczyniu do zapiekania.5) Skropić resztą
oliwy.6) Papryczkę bez pestek i
czosnek pokroić w plasterki.7) Posypać
dynię chili,
czosnkiem i
szałwią.8) Doprawić
solą i posypać
bułką i
serem.9) Piec w temperaturze 200 st. C przez 40 minut do 1 godziny, w zależności od grubości kawałków.Czas przygotowania: 1 1/4 godzinyLiczba porcji: 4Kaloryczność jednej porcji: 240 kcal