Wykonanie
Kto nie lubi ciasta marchewkowego? Nie wiem, czy znajdzie się taka osoba. Oczywiście nie wszyscy przepadają za
marchewką, ale ciasto z jej dodatkiem to zupełnie coś innego! W nim
daje z siebie wszystko, co najlepsze;)Kto jeszcze nie jadł, niech koniecznie spróbuje, najlepiej w wersji ze świeżym
ananasem, który doskonale tu pasuje. To obecnie chyba mój ulubiony
owoc (przynajmniej zimą), dlatego bardzo spodobał mi się przepis na blogu Moje Wypieki. Zrezygnowałam z kremu, ale i tak ciasto jest obłędne;D Mam jeszcze sporo
marchwi, więc trzeba będzie ją do czegoś zużyć...;)

Ciasto
marchewkowe z
orzechami i
ananasem- 115g
mąki- 110g
cukru- 1/4 łyżeczki
soli- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 1 łyżeczka
cynamonu- 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej- 1/2 łyżeczki
przyprawy do piernika- 2
jajka- 1/3 szklanki
oleju- 1 szklanka (ok. 160g) startej
marchewki (ok. 2 małych)- 100g
orzechów włoskich- 1/2 szklanki posiekanego
ananasaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W dużej misce wymieszać
mąkę,
cukier,
sól,
sodę,
proszek do pieczenia i
przyprawy.W drugim naczyniu roztrzepać
jajka z
olejem.Zmiksować suche i mokre składniki.Wmieszać startą na średnich oczkach
marchew, posiekane
orzechy i odsączonego
ananasa.Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20cm.Piec w temperaturze 175 st. C przez 40-45 minut, sprawdzić patyczkiem.Przestudzić w formie, wyjąć i dokończyć studzenie na kratce.Posypać
cukrem pudrem.Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 8Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal