Wykonanie
To danie jest znane pod nazwą "Mrówki wspinające się na drzewo". Chociaż w mojej wersji to raczej żuki czy coś podobnego;)Tak jakoś wyszło i chyba nie ma to znaczenia, bo stopień rozdrobnienia
mięsa raczej nie wpływa na smak;)Już dawno zaznaczyłam sobie ten przepis z zamiarem zrobienia, ale dopiero teraz się za niego wzięłam, chociaż wiedziałam, że będzie dobry. Bo jak może nie być smaczny
makaron z
mięsem o wyraźnie wyczuwalnym smaku
sezamu, z pikantną
papryczką chili i aromatycznymi dodatkami? Oczywiście co kto lubi, ja akurat uwielbiam orientalne dania. Smacznego!
Mrówki wspinające się na drzewo- 200g szerokiego
makaronu ryżowego- 2 łyżeczki
mąki kukurydzianej- 2 łyżki
sosu sojowego- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
oleju sezamowego- 250g mielonej
wołowiny- 2 ząbki
czosnku, posiekane- 1 czerwona
ostra papryczka, pokrojona w cienkie plasterki- 3
dymki, posiekane- posiekana
natka pietruszkiW misce wymieszać
mąkę,
sos sojowy,
cukier i
olej sezamowy, by nie było grudek.Dodać
mięso i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut.Na dużej patelni lub w woku podsmażyć krótko
czosnek, papryczkę i
dymkę, mieszając.Dodać
mięso wraz z marynatą i smażyć, aż zmieni kolor.Dodać ugotowany w międzyczasie
makaron i dobrze wymieszać.Posypać
natką i podawać.Źródło (zmodyfikowanego) przepisu: "Doskonała chińszczyzna" wyd. Parragon.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal