ßßß
Odwieczny problem co na kanapkę? W odpowiedzi przyrządziłam pastę z dorsza z dodatkami. Przypomina ona paprykarz, ale smak i zapach delikatniejszy, i bez ryżu. Więc niech może pozostanie pastą?Przepis wydaje się niezbyt skomplikowany:marchewka, lub wiórki (wiem,że znowu, ale troszkę ich było w domu)- ok.300gpietruszka- ok.200 gdorsz- ok. 300 gsezam- do posypaniacebula biała- 1 małakoncentrat pomidorowy - 3 łyżeczkiprzyprawy podstawa: listek laurowy,pieprz czarny i sól/wersja ostrzejsza: chilliUgotować wcześniej rybę. Wszystkie warzywa pokroić drobno, chyba że były pierwotnie wiórkami, to nie trzeba. Połączyć z rybą. Wrzucić na patelnię, poddusić z udziałem szklanki wody. Kiedy wszystko zmięknie, przemieszać, konsystencja już powinna przypominać pastę. Dodać listek laurowy,koncentrat, dusić jeszcze chwilę, pieprz i sól. I gotowe.Pasty wyszło dosyć dużo. Także cały tydzień smarowania jak znalazł. :) I potem przerwa od pasty, żeby się nie znudziło.Wskazówki: jeśli robiliście sok marchewkowy, to wiórki po marchewce również się sprawdzają. W paście dominował smak pietruszki, złamany ostrością przypraw. Jeśli ktoś nie lubi smaku korzenia pietruszki, to może pozostać przy samej marchewce.Smacznego!