Wykonanie

Odwieczny problem co na kanapkę? W odpowiedzi przyrządziłam pastę z
dorsza z dodatkami. Przypomina ona paprykarz, ale smak i zapach delikatniejszy, i bez
ryżu. Więc niech może pozostanie pastą?Przepis wydaje się niezbyt skomplikowany:
marchewka, lub wiórki (wiem,że znowu, ale troszkę ich było w domu)- ok.300g
pietruszka- ok.200 g
dorsz- ok. 300 g
sezam- do posypania
cebula biała- 1 mała
koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
przyprawy podstawa:
listek laurowy,
pieprz czarny i sól/wersja ostrzejsza:
chilliUgotować wcześniej
rybę. Wszystkie warzywa pokroić drobno, chyba że były pierwotnie wiórkami, to nie trzeba. Połączyć z
rybą. Wrzucić na patelnię, poddusić z udziałem szklanki
wody. Kiedy wszystko zmięknie, przemieszać, konsystencja już powinna przypominać pastę. Dodać
listek laurowy,koncentrat, dusić jeszcze chwilę,
pieprz i
sól. I gotowe.Pasty wyszło dosyć dużo. Także cały tydzień smarowania jak znalazł. :) I
potem przerwa od pasty, żeby się nie znudziło.Wskazówki: jeśli robiliście sok
marchewkowy, to wiórki po
marchewce również się sprawdzają. W paście dominował smak
pietruszki, złamany ostrością przypraw. Jeśli ktoś nie lubi smaku
korzenia pietruszki, to może pozostać przy samej
marchewce.Smacznego!