Wykonanie

Odkrywam
buraka na nowo. Miała być
sałatka,taka tradycyjna z jabłuszkiem i
buraczkiem. A teraz słodko i ostro. Bo znajdziecie w tej paście jeszcze
cebulę i
pieprz cayenne. Zatem ostrość zawitała tymczasowo w tutejszej kuchni. :)Przepis:
buraczki gotowane - 250 g
jabłko - jedno, średnie, bardzo słodkie
cebula czerwona - 1 mała
pieprz cayenne,ewentualnie
cukierWłaściwie wszystko jest gotowe do wymieszania, jeśli macie pokrojoną
cebulę, obrane
jabłko i poszatkowane
buraki. Wszystko wymieszać doprawić do smaku
pieprzem. Ewentualnie dodać
cukier, gdy pod ręką było
jabłko ale mało słodkie. Taki kanapkowy mix, można kłaść na kanapkę, zamiast
masła.Po wymieszaniu składników poddałam je papkowaniu w moździerzu, ale jak widzicie zabrakło mi siły. Na pewno blender zdziała cuda!Wskazówka: pasta najlepiej nadaje się kanapek z
rybą (np.: z
wędzoną makrelą,
szprotką) oraz intensywnymi
serami (
brie,
roquefort).W takim razie
sałatka z
buraczka będzie innym razem. :)Wartość odżywcza 1 porcji, przyjęłam 2 łyżki pasty (50 g),do posmarowania np.: 2 kromek
chleba:Energia: 19 , 88 kcal
Białko: 0,64 gTłuszcze: 0 , 12 gWęglowodany: 5 gPotas: 125 , 77 mgFoliany: 26 , 11 mcgZapotrzebowanie na potas opisywałam Wam niedawno przy przepisie z
makaronem. W tej paście, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie kobiet >25 r.ż, pokrywa on 12% RDA. Natomiast foliany, czyli rodzaj witamin z grupy B, dzięki którym powstają substancje neurostymulacyjne (tj. serotonina, noradrenalina*), pokrywa 10% RDA dla
młodych kobiet, ale nie mam na myśli, tych planujących ciążę lub w ciąży.*serotonina działa kojąco i uspokajająco, wpływa na lepszy sen!/ noradrenalina wpływa na dynamikę i aktywność człowieka w ciągu dnia.