Wykonanie
To ciasto jest tak pyszne, ze aż brak mi słów ;) Najlepsze kruche ciasto z dużym dodatkiem
mąki ziemniaczanej, której zawdzięcza swą idealną strukturę, do tego soczyste
truskawki i
rabarbar oraz ogromna ilość przepysznej
bezy - miękkiej w środku i pięknie chrupiącej na zewnątrz. Wierzch posypałam
płatkami migdałowymi, a spód oprószyłam wiórkami kokosowymi, które wchłonęły nadmiar soku i nadały całości delikatnej, kokosowej nutki.Ciasto znika błyskawicznie za jednym podejściem, a pracy przy nim naprawdę niewiele. Możecie je zrobić również z samymi
truskawkami (gdy zabraknie lada moment
rabarbaru), będzie smakowało bombowo :)Ważne jest, aby po upieczeniu dokładnie wystygło, tak by spód się nie kruszył, dlatego warto odczekać ze 2 godziny po upieczeniu. A
potem już tylko istna rozpusta :)SKŁADNIKI NA SPÓD:150 g
mąki ziemniaczanej150 g
mąki pszennej (lub np. orkiszowej)80 g
cukru (użyłam brązowego)200 g zimnego
masła5
żółtek1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliSKŁADNIKI NA
BEZĘ:5
białek250 g
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanejDODATKOWO:400 g
rabarbaru450 g
truskawek4 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
masła2 łyżki
cukru6 łyżek
wiórków kokosowych6 łyżek
płatków migdałowychWYKONANIE:SPÓD:Zimne
masło pokrój w kosteczkę i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagnieć hakiem miksera lub ręcznie gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Wsadź ciasto na czas nagrzewania piekarnika do zamrażalnika.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno lekko
olejem.
OWOCE:
Rabarbar pokrój w 1 cm kawałki, na patelni rozgrzej łyżkę
masła oraz 2 łyżki
cukru i podsmaż przez około 5 minut
rabarbar ze wszystkich stron. Przełóż go do miski.
Truskawki obierz z szypułek i dodaj w całości do
rabarbaru (tylko bardzo duże sztuki przekrój na pół).Do
owoców dodaj
mąkę ziemniaczaną i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, aby pokryły się nią wszystkie
owoce.
BEZA:
Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać
cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj
mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę.Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z
ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez 15 minut .Po tym czasie wyjmij je, posyp spód równomiernie wiórkami kokosowymi i nałóż
owoce, a następnie rozłóż delikatnie
bezę (możesz zrobić na niej esy-floresy, żeby było ładniej). Wierzch posyp
płatkami migdałowymi.Piecz ciasto przez 15-20 minut do zezłocenia się
bezy, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto przez kolejne 15 minut, aby
beza się wysuszyła. Następnie wyjmij blachę i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Spód kroi się najlepiej, gdy ciasto jest porządnie przestudzone. Gotowe! Smacznego!