ßßß
To ciasto jest tak pyszne, ze aż brak mi słów ;) Najlepsze kruche ciasto z dużym dodatkiem mąki ziemniaczanej, której zawdzięcza swą idealną strukturę, do tego soczyste truskawki i rabarbar oraz ogromna ilość przepysznej bezy - miękkiej w środku i pięknie chrupiącej na zewnątrz. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi, a spód oprószyłam wiórkami kokosowymi, które wchłonęły nadmiar soku i nadały całości delikatnej, kokosowej nutki.Ciasto znika błyskawicznie za jednym podejściem, a pracy przy nim naprawdę niewiele. Możecie je zrobić również z samymi truskawkami (gdy zabraknie lada moment rabarbaru), będzie smakowało bombowo :)Ważne jest, aby po upieczeniu dokładnie wystygło, tak by spód się nie kruszył, dlatego warto odczekać ze 2 godziny po upieczeniu. A potem już tylko istna rozpusta :)SKŁADNIKI NA SPÓD:150 g mąki ziemniaczanej150 g mąki pszennej (lub np. orkiszowej)80 g cukru (użyłam brązowego)200 g zimnego masła5 żółtek1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliSKŁADNIKI NA BEZĘ:5 białek250 g cukru2 łyżki mąki ziemniaczanejDODATKOWO:400 g rabarbaru450 g truskawek4 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka masła2 łyżki cukru6 łyżek wiórków kokosowych6 łyżek płatków migdałowychWYKONANIE:SPÓD:Zimne masło pokrój w kosteczkę i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagnieć hakiem miksera lub ręcznie gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Wsadź ciasto na czas nagrzewania piekarnika do zamrażalnika.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno lekko olejem.OWOCE:Rabarbar pokrój w 1 cm kawałki, na patelni rozgrzej łyżkę masła oraz 2 łyżki cukru i podsmaż przez około 5 minut rabarbar ze wszystkich stron. Przełóż go do miski.Truskawki obierz z szypułek i dodaj w całości do rabarbaru (tylko bardzo duże sztuki przekrój na pół).Do owoców dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, aby pokryły się nią wszystkie owoce.BEZA:Białka ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę.Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez 15 minut .Po tym czasie wyjmij je, posyp spód równomiernie wiórkami kokosowymi i nałóż owoce, a następnie rozłóż delikatnie bezę (możesz zrobić na niej esy-floresy, żeby było ładniej). Wierzch posyp płatkami migdałowymi.Piecz ciasto przez 15-20 minut do zezłocenia się bezy, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto przez kolejne 15 minut, aby beza się wysuszyła. Następnie wyjmij blachę i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Spód kroi się najlepiej, gdy ciasto jest porządnie przestudzone. Gotowe! Smacznego!
