Wykonanie

Cudowny, aksamitny sernik zrobiony z tony
czekolady:) Zużyłam aż 6 (!!!) tabliczek, także sernik zaspokoi ochotę na nią na dłuuugo:)) Sernik składa się z t
rzech kuszących, rozpływających się w ustach musów z gorzką,
mleczną i
białą czekoladą, na bazie
serka naturalnego,
mascarpone i kremówki. Bez pieczenia, do przygotowania w 15 minut,
potem pozostaje nam już tylko czekać, aż sernik się schłodzi. Jego
słodycz przełamałam
malinami i
borówkami, oczywiście o tej
porze roku mrożonymi. Zrobiłam go w małej formie, 18 cm, dzięki
czemu jest wysoki i zgrabny. Dzięki temu deser smakuje jeszcze lepiej i pięknie się prezentuje. Na pewno świetnie nada się na nadchodzące Walentynki i może być uroczym, słodkim prezentem dla ukochanej osoby (o ile zasłużyła :DDD). Polecam!SKŁADNIKI:500 g
sera mielonego z wiaderka (użyłam naturalnego "Delfiko")250 g
mascarpone250 ml
śmietany kremówki 36%1,5 tabliczki
gorzkiej czekolady2 tabliczki
mlecznej czekolady2 tabliczki
białej czekolady1 - 1,5 szklanki
cukru pudruDO DEKORACJI0,5 tabliczki
gorzkiej czekolady2 łyżki
śmietany kremówkigarść
borówek i
malin (mogą być mrożone) lub innych
owocówcukier puder do posypaniaWYKONANIE:
Śmietana kremówka,
mascarpone i
serek naturalny muszą być dobrze schłodzone (najlepiej całą noc w lodówce).Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder.
Ser naturalny zmiksuj krótko z
mascarpone, dodaj do tego ubitą kremówkę i wymieszaj całość delikatnie drewnianą łyżką.Każdą z
czekolad połam na kostki i roztop osobno w kąpieli
wodnej (rondelek z niewielką ilością gorącej
wody ustaw na ogniu, na rondelek połóż miseczkę, wrzuć do niej kostki
czekolady i mieszaj, aż
czekolada się roztopi).Masę
serowo-
śmietanową podziel na 3 części . Do każdej dodaj jeden rodzaj
czekolady i wymieszaj dokładnie łyżką.Do tortownicy przełóż kolejno masę z
gorzką czekoladą, wyrównaj powierzchnię, następnie z
mleczną i na koniec z białą.Pozostałą
gorzką czekoladę połam na kostki, dolej kremówkę i podgrzej do rozpuszczenia. Polej nią sernik, ułóż
mrożone owoce i posyp
cukrem pudrem.Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia (minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc). Gotowe! Smacznego!Przepis zgłaszam do konkursu na blogu
Torta Della
Figlia

