Wykonanie
Takie bułeczki umilą jesienne dni. Są mięciutkie i bardzo delikatne. Zachwycają smakiem. Bardzo łatwo się je przygotowuje – zwłaszcza teraz w sezonie
dyniowym. Najlepiej użyć dyni o intensywnym kolorze (hokkaido) i przygotować z niej gęste puree. Smak dyni jest jedynie delikatnie wyczuwalny, za to kolor bułeczek przepiękny! . Nie sposób im się oprzeć! :-)

składniki:250 ml
purre z upieczonej dyni1 op suchych
drożdży, 10g100 ml letniego
mleka380 g
mąki tortowej60 g
cukruszczypta
soli3
jajka150 g
masła rozpuszczonego i wystudzonegodomowa
konfitura ze
śliwekprzygotowanie:1. Przygotować
purre z dyni:
dynię podzielić na mniejsze kawałki, usunąć miąższ i pestki i piec
dynię ok. 1h w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie
dynię studzimy i miksujemy na papkę.2.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól, robimy w środku wgłębienie, wsypujemy tam
drożdże, łyżeczkę
cukru i delikatnie polewamy ciepłym, ale nie gorącym
mlekiem i czekamy chwilę aż rozczyn urośnie.3.
Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy
cukier i mieszamy. Wlewamy do miski z
mąką.4. Dodajemy również resztę
mleka oraz
masło i zagniatamy ciasto tak długo, aż będzie lśniące i będzie odstawało od ręki.5. Gdy ciasto będzie już wyrobione, dodajemy
purre z dyni ( musi być ciepłe) i wyrabiamy razem do czasu uzyskania jednolitego ciasta.6. Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny. Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.7. Wyjmujemy na stolnicę, uderzamy pięścią w ciasto i chwilę ciasto przegniatamy. Przykrywamy folią spożywczą i na całą noc odstawiamy do lodówki.8. Następnego dnia rano wyjmujemy ciasto z lodówki i kładziemy na stolnicy oprószonej
mąką. Chwilkę przegniatamy i zostawiamy ciasto do ogrzania na jakąś 1h.

9. Z ciasta formujemy małe bułeczki i układamy w keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia jedna obok drugiej. Do środka można dodać łyżeczkę
konfitury śliwkowej, najlepiej własnej roboty.10. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia, następnie z wierzchu smarujemy rozbełtanym
żółtkiem z
mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika -180 stopni na jakieś 20 do 30 min. Pieczemy na złoty kolor.11. Studzimy i zajadamy. Idealnie pasują do
kawy!

Smacznego :-)