Wykonanie
Pomysł na te kotlety mój własny, a główna komisja kosztująca (czyli Tomasz :)) wystawiła entuzjastyczne noty. Dzielę się więc z
Wami moim przepisem z nadzieją że i Wam będzie smakowało :).Do przygotowania tych kotletów wykorzystałam grillowanego
łososia który został z wczorajszego obiadu, oraz biały i dziki
ryż.składniki:ok. 300 g grillowanego
łososia1/2
torebki ugotowanego
ryżu białego1/2
torebki ugotowanego
ryżu dzikiego
sól,
pieprz,
tymianek, gałka muszkatołowca,
sok z cytryny - do smaku1 duże
jajko2 łyżki
oliwy extra vergin plus
oliwa do smażenia
koperekjogurt grecki2 ząbki
czosnku plus 1 łyżka
soku z cytrynyprzygotowanie:do miski przełożyłam ugotowany
ryż: biały i dziki. na talerzu obok widelcem rozdrobniłam
łososia (bez skóry), dodałam do
ryżu.
skropiłam dość mocno
sokiem z cytryny, następnie dodałam
jajko,
oliwę oraz
przyprawy i całość dokładnie wymieszałam ręką. formowałam małe kotlety i smażyłam na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.dip:
jogurt grecki połączyć z przeciśniętym
czosnkiem,
sokiem cytryny. doprawić
solą i świeżo mielonym
pieprzem.usmażone kotleciki podawać polane dipem
czosnkowym i posypane
koperkiem.smacznego :).