Wykonanie
składniki na dwie porcje obiadowe:3 nieduże filety
sandaczaoliwadwie spore gałązki świeżego
koperkucytrynacukier brązowybiały pieprzsól morskaklarowane
masłoprzygotowanie:
filety ryby rozmroziłam, opłukałam
wodą, osuszyłam papierowym ręcznikiem. posypałam z obu stron
solą i
pieprzem. do talerza głębokiego wlałam trochę
oliwy, dodałam ok. 3/4 płaskiej małej łyżeczki
cukru, dodałam posiekany drobno
koperek i całość wymieszałam i utworzyła się taka marynata. posolone i popieprzone
filety ryby przekroiłam na pół, włożyłam do przygotowanej marynaty, na każdym kawałku położyłam 1/2 plasterka
cytryny, wycisnęłam na
rybę sok z połówek plasterków
cytryny, a każdy kawałek
ryby dobrze natarłam w marynacie i całość odstawiłam do lodówki na 30 - 40 minut. na patelni rozgrzałam klarowane
masło, układałam kawałki
sandacza i lekko obsmażyłam z obu stron. kawałki przekładałam do naczynia żaroodpornego, kawałki
cytryny z marynaty położyłam obok osmażonej
ryby, a resztką marynaty delikatnie polałam
rybę ( w piekarniku wytworzył się z tego smaczny sosik ) i całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 250 stopni na 5 minut.c.d. składniki:2 garście różyczek
brokuła1 duża, dorodna
świeża figakilka kapeluszy malutkich
pieczarekróżyczki
brokuła wrzuciłam do miski, dodałam kapelusze
pieczarek obrane i podzielone na czwórki, posoliłam, polałam
oliwą, wymieszałam i odstawiłam na chwilkę.
figę przekroiłam na ćwiartki, delikatnie posmarowałam
oliwą każdą cząstkę i odstawiłam.po ok.30 minutach
brokuły, kapelusze
pieczarek i
figi grillowałam na patelni grillowej do lekkiego zarumienienia. grillowana
figa jest pysznie słodka! :)gotową
rybę i warzywa podałam z
ryżem jaśminowym.
smacznego. :)