Wykonanie
Umyte i osuszone filety z
łososia obłożyłam
szalotką, posypałam
solą,
pieprzem i
cukrem. Wklepałam i odstawiłam na 20 minut.

Przed smażeniem ściągnęłam z
łososia cebulę. Smażyłam skórą do dołu przez ok.10 minut na dobrze rozgrzanej patelni, na której rozłożyłam pokrojoną na cząstki
cytrynę, p o czym włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kolejne 10 minut.
Ziemniaki szafranowe:4 ś redniej wielkości
ziemniaki zalałam 2 szklankami
wody, dodałam 4 łyżki
oleju, posiekaną
szalotkę, kilka ziaren
czarnego pieprzu,
sól,
tymianek suszony, odrobinę
cukru, 1 ły żkę
octu winnego, połowę
soku z cytryny i
szafran - kilka nitek. Wymieszałam i w takiej zalewie ugotowałam
ziemniaki.M
archewka z
groszkiem :Pokrojoną
marchewkę z
groszkiem zielonym ugotowałam na parze, doprawiłam mas łem i
solą do smaku.