Wykonanie
Jeszcze kilka
tortów czeka na publikacje. To jeden z nich. Z okazji urodzin dzieci były 2 imprezy jedna dla znajomych druga dla rodziny jedno z dzieci zazyczyło sobie
czekoladowo wiśniowy na jedną a na drugą
cytrynowy (juz w krótce przepis). Dekoracj aopłatkiem, którą bardzo sobie chwalę. Ale można go zrobić z różnych innych okazji :)Składniki:
Biszkopt: na 1
jajko, 3 dkg
mąki, 3 dkg
cukru,
kakao. Krem: Krem: 1000 ml
śmietany, 4 łyżeczki
kakao Decomorreno,2 śmietanfixy, 4 łyżeczki
cukru pudru, 1 tabliczka
gorzkiej czekolady Poncz:
herbata,
sok z cytryny,
cukier,
rum wiśniowy Mus: 1 kg
wiśni,
cukier puder do smaku Poncz:
herbata,
cukier,
cytryna,
rum wiśniowyPrzygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy z
cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1
żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy
mąkę z
kakao (zamiast części
mąki wsypuję 5 łyżeczek
kakao, ale waga całości musi się zmieścic w proporcjach powyżej) i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Krem:
śmietanę delikatnie ubijamy, po chwili dodajemy
cukier puder wymieszany ze śmietanfixem i ubijamy, gdy
śmietana zaczyna trochę gęstnieć dodajemy
kakao i znów miksujemy do właściwej konsystencji. Następnie ścieramy
czekoladę i mieszamy ręcznie. Poncz: robimy esencje, osładzamy ją, dodajemy sok wyciśnięty z
cytryny oraz
rum wiśniowy zlany od wisienek. Mus:
wiśnie odmrażamy, odlewamy
wodę z sokiem najlepiej odsączyć na sitku, ja dociskałam
owoce żeby wycisnąć jeszcze sok, aby mus nie był za rzadki. Wkładamy
wiśnie do blendera, dosypujemy
cukru pudru i blendujemy. Upieczony
biszkopt studzimy, a następnie kroimy na 3 części. Układamy pierwszy placek, nasączamy ponczem, układamy mus, a na nim krem
śmietanowy, następnie znów
biszkopt, nasączamy, mus i krem. Na to nakładamy ostatni kawałek
biszkopta, nasączamy i smarujemy kremem zarówno górę jak i boki. Ja zawsze wygładzam szerokim nożem umoczonym w wodzie.

