ßßß Cookit - przepis na 41. Tarta brokułowa

41. Tarta brokułowa

nazwa

Wykonanie

Za oknem szaro i pada deszcz. Aż się nie chce wychodzić z domu. Dlatego trzeba przywołać odrobinę lata i dodać w kuchni koloru :) Dzisiejszy obiad - tarta brokułowa . Jeśli zostanie jeszcze choćby kawałek, będę miała porcję na jutrzejsze śniadanie / obiad. :)
Składniki (średnica formy - 23 cm):
3/4 opakowania ciasta francuskiego (oczywiście, jeśli macie ochotę na coś mniej kalorycznego, możecie zrobić samemu ciasto :),
3/4 opakowania mrożonych brokułów,
10 kulek mozarelli,
1/3 kawałka sera brie,
2 jajka,
2 łyżki mąki,
łyżka jogurtu naturalnego,
oregano, bazylia, sól, pieprz - ilość dowolna, :)
kubek suchego grochu lub innych ziaren - potrzebne do pieczenia ciasta francuskiego, by nie podnosił się spód.
Ciasto wykładamy na formę i nakłuwamy za pomocą widelca. Następnie przykrywamy spód papierem do pieczenia i dodajemy grochu. W ten sposób podczas pieczenia spód ciasta nie będzie się podnosić. Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut.
Brokuły rozmrażamy. W misce roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy mąkę, jogurt i przyprawy oraz dokładnie mieszamy.
Po upieczeniu ciasta wyrzucamy groch i papier do pieczenia. Następnie na dno wrzucamy brokuły, dodajemy mozarellę i ser brie oraz polewamy masą jajeczną. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez kolejne 25 minut (lub odrobinę krócej, po prostu czekamy do ścięcia się jajek i roztopienia sera).
Z całej formy zostało już niewiele do zjedzenia. :) Z pozostałego ciasta francuskiego muszę wymyślić coś ciekawego, macie jakieś pomysły? :)
Źródło:http://the-student-cookbook.blogspot.com/2013/09/tarta-brokuowa.html