Wykonanie
Za oknem szaro i pada deszcz. Aż się nie chce wychodzić z domu. Dlatego trzeba przywołać odrobinę lata i dodać w kuchni koloru :) Dzisiejszy obiad -
tarta brokułowa . Jeśli zostanie jeszcze choćby kawałek,
będę miała porcję na jutrzejsze śniadanie / obiad. :)

Składniki (średnica formy - 23 cm):3/4 opakowania
ciasta francuskiego (oczywiście, jeśli macie ochotę na coś mniej kalorycznego, możecie zrobić samemu ciasto :),3/4 opakowania
mrożonych brokułów,10 kulek
mozarelli,1/3 kawałka
sera brie,2
jajka,2 łyżki
mąki,łyżka
jogurtu naturalnego,
oregano,
bazylia,
sól,
pieprz - ilość dowolna, :)kubek suchego
grochu lub innych ziaren - potrzebne do pieczenia
ciasta francuskiego, by nie podnosił się spód.Ciasto wykładamy na formę i nakłuwamy za pomocą widelca. Następnie przykrywamy spód papierem do pieczenia i dodajemy
grochu. W ten sposób podczas pieczenia spód ciasta nie będzie się podnosić. Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut.
Brokuły rozmrażamy. W misce roztrzepujemy 2
jajka, dodajemy
mąkę,
jogurt i
przyprawy oraz dokładnie mieszamy.Po upieczeniu ciasta wyrzucamy
groch i papier do pieczenia. Następnie na dno wrzucamy
brokuły, dodajemy
mozarellę i
ser brie oraz polewamy masą jajeczną. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez kolejne 25 minut (lub odrobinę krócej, po prostu czekamy do ścięcia się
jajek i roztopienia
sera).


Z całej formy zostało już niewiele do zjedzenia. :) Z pozostałego
ciasta francuskiego muszę wymyślić coś ciekawego, macie jakieś pomysły? :)