Wykonanie
Zapraszam do wypróbowania przepisu na zdrowy, domowy pasztet. Z
mięsa rosołowego na ogół robię pierogi, które
potem zamrażam. Jednak w sezonie zimowo wiosennym rosół i inne zupy na jego bazie je się u nas tak często, że za każdym razem robiąc pierogi miałabym ich teraz pełną zamrażarkę. Podpatrzyłam u Danusi przepis na pasztet z wykorzystaniem
kaszy gryczanej co szczególnie mi się spodobało. Pozmieniałam to i owo, dodałam
wątróbkę, a
kaszę ugotowałam w zalewie z
grzybów. Pasztet wyszedł pyszny, soczysty, jeden z lepszych jakie
jadłam. Bardzo Wam polecam na Święta i na co dzień.Do pasztetu polecam zdrowy
sos tatarski, na który przepis zamieściłam tutaj - klikSkładniki:100 g
kaszy gryczanejmała garść
suszonych grzybów leśnychłyżka
sosu sojowego1
liść laurowymięso z rosołu (miałam około 20 dag wołowego + 2 całe udka, + 4 skrzydełka)2
marchewki z rosołu15 dag
wątróbki drobiowej250 g
pieczarek2
cebule2
jajka2 łyżki
kaszy manny4 ząbki
czosnku2 łyżeczki
musztardy sarepskiej
przyprawy:
sól morska,
pieprz cayenne,
tymianek,
majeranek w oryginalnym przepisie była 1 łyżka
mąki ziemniaczanej, której ja nie dodałam
olej do smażenia
kasza manna i
masło do wysmarowania formyPrzygotowanie:
Kasza:
Grzyby zalewamy 1,5 szklanki wrzątku, odstawiamy aż zmiękną.
Wodę odcedzamy i mierzymy jej ilość.Do rondla wsypujemy
kaszę. zalewamy 1,5 szklanki płynu =
wody z
grzybów + odpowiednia ilość zwykłej
wody dla uzupełnienia.Do
kaszy z
wodą dodajemy namoczone
grzyby,
liść laurowy i
sos sojowy. Przykrywamy rondel. Zagotowujemy. Gdy
kasza wchłonie
wodę zdejmujemy ją z ognia i zawijamy w koc lub duży ręcznik na pół godziny. po tym czasie studzimy.
Pieczarki:
Pieczarki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość
oleju. Szklimy
cebulkę i dodajemy
pieczarki. Smażymy aż będą gotowe. Studzimy.
Wątróbka:Oczyszczamy
mięso i smażymy do zbrązowienia na niedużej ilości
oleju. Studzimy.Przygotowanie pasztetu:Mielimy
wątróbkę,
mięso z rosołu,
marchewkę,
pieczarki,
kaszę.Dodajemy pozostałe składniki oprócz
jajek.Dokładnie mieszamy i doprawiamy masę.
Jajka dodajemy dopiero na końcu gdy masa będzie już odpowiednio doprawionaForemkę smarujemy
masłem i wysypujemy
kaszą manną. Wkładamy masę do formy i wyrównujemy.Pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach. kroimy po wystudzeniu.Smacznego!
