ßßß Cookit - przepis na Pasztet z mięsa z rosołu ze zdrowym sosem tatarskim

Pasztet z mięsa z rosołu ze zdrowym sosem tatarskim

nazwa

Wykonanie

Zapraszam do wypróbowania przepisu na zdrowy, domowy pasztet. Z mięsa rosołowego na ogół robię pierogi, które potem zamrażam. Jednak w sezonie zimowo wiosennym rosół i inne zupy na jego bazie je się u nas tak często, że za każdym razem robiąc pierogi miałabym ich teraz pełną zamrażarkę. Podpatrzyłam u Danusi przepis na pasztet z wykorzystaniem kaszy gryczanej co szczególnie mi się spodobało. Pozmieniałam to i owo, dodałam wątróbkę, a kaszę ugotowałam w zalewie z grzybów. Pasztet wyszedł pyszny, soczysty, jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo Wam polecam na Święta i na co dzień.
Do pasztetu polecam zdrowy sos tatarski, na który przepis zamieściłam tutaj - klik
Składniki:
100 g kaszy gryczanej
mała garść suszonych grzybów leśnych
łyżka sosu sojowego
1 liść laurowy
mięso z rosołu (miałam około 20 dag wołowego + 2 całe udka, + 4 skrzydełka)
2 marchewki z rosołu
15 dag wątróbki drobiowej
250 g pieczarek
2 cebule
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, tymianek, majeranek w oryginalnym przepisie była 1 łyżka mąki ziemniaczanej, której ja nie dodałam
olej do smażenia
kasza manna i masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Kasza:
Grzyby zalewamy 1,5 szklanki wrzątku, odstawiamy aż zmiękną. Wodę odcedzamy i mierzymy jej ilość.
Do rondla wsypujemy kaszę. zalewamy 1,5 szklanki płynu = wody z grzybów + odpowiednia ilość zwykłej wody dla uzupełnienia.
Do kaszy z wodą dodajemy namoczone grzyby, liść laurowy i sos sojowy. Przykrywamy rondel. Zagotowujemy. Gdy kasza wchłonie wodę zdejmujemy ją z ognia i zawijamy w koc lub duży ręcznik na pół godziny. po tym czasie studzimy.
Pieczarki:
Pieczarki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Szklimy cebulkę i dodajemy pieczarki. Smażymy aż będą gotowe. Studzimy.
Wątróbka:
Oczyszczamy mięso i smażymy do zbrązowienia na niedużej ilości oleju. Studzimy.
Przygotowanie pasztetu:
Mielimy wątróbkę, mięso z rosołu, marchewkę, pieczarki, kaszę.
Dodajemy pozostałe składniki oprócz jajek.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy masę.Jajka dodajemy dopiero na końcu gdy masa będzie już odpowiednio doprawiona
Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Wkładamy masę do formy i wyrównujemy.
Pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach. kroimy po wystudzeniu.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/04/pasztet-z-miesa-z-rosou-ze-zdrowym.html