ßßß Cookit - przepis na Udka kurczaka pieczone z warzywami i chorizo

Udka kurczaka pieczone z warzywami i chorizo

nazwa

Wykonanie

Dziś polecam Wam soczyste udka kurczaka z pieczonymi warzywami. Mięso jest wilgotne i aromatyczne, a warzywa wyraziste i lekko chrupiące. Nam szalenie smakowało, a chipsy z chorizo to już absolutna poezja :) inspiracja tutaj, pozmieniałam to i owo
Gorąco polecam, ja będę z przyjemnością wracała do tego dania
Składniki:
2 udka kurczaka
1 mała cukinia
2 średnie cebule
papryka czerwona i zielona
300 g ziemniaków
10 ząbków czosnku
50 g cienko krojonej kiełbasy chorizo (użyłam salami chorizo)
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra i słodka papryka
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
Udka umyć, osuszyć. 4 ząbki czosnku obrać i pokroić w cienkie plasterki. plasterki rozmieścić pod skórą kurczaka.
Papryki pokroić w paski, cukinię w grubsze plastry. Ziemniaki i cebulkę obrać i pokroić w ósemki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warzywa i czosnek w łupinie. Skropić olejem i posypać pieprzem, wymieszać.
Kurczaka posypac solą, pieprzem i paprykami. Skropić olejem i wetrzeć przyprawy. na warzywach położyć kurczaka Skórą do dołu.
Piec 20 minut. po tym czasie kurczaka zdjąć z blachy a warzywa doprawić solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem. Dodać chorizo i wymieszać. ułożyć kurczaka skórą do góry i podpiec jeszcze 20 minut. Można dłużej jeśli skórka się nie dopiecze - ja skóry nie jadam więc u mnie 20 minut wystarczy.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/10/udka-kurczaka-pieczone-z-warzywami-i.html