Wykonanie
Dziś polecam Wam soczyste
udka kurczaka z pieczonymi warzywami.
Mięso jest wilgotne i aromatyczne, a warzywa wyraziste i lekko chrupiące. Nam szalenie smakowało, a
chipsy z chorizo to już
absolutna poezja :) inspiracja tutaj, pozmieniałam to i owoGorąco polecam, ja
będę z przyjemnością wracała do tego daniaSkładniki:2
udka kurczaka1 mała
cukinia2 średnie
cebulepapryka czerwona i zielona300 g
ziemniaków10 ząbków
czosnku50 g cienko krojonej
kiełbasy chorizo (użyłam
salami chorizo)
przyprawy:
sól,
pieprz,
czosnek granulowany, ostra i
słodka paprykaolej rzepakowyPrzygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 200 stopniUdka umyć, osuszyć. 4 ząbki
czosnku obrać i pokroić w cienkie plasterki. plasterki rozmieścić pod skórą
kurczaka.
Papryki pokroić w paski,
cukinię w grubsze plastry.
Ziemniaki i
cebulkę obrać i pokroić w ósemki.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warzywa i
czosnek w łupinie. Skropić
olejem i posypać
pieprzem, wymieszać.
Kurczaka posypac
solą,
pieprzem i
paprykami. Skropić
olejem i wetrzeć
przyprawy. na warzywach położyć
kurczaka Skórą do dołu.Piec 20 minut. po tym czasie
kurczaka zdjąć z blachy a warzywa doprawić
solą,
pieprzem,
paprykami i
czosnkiem. Dodać chorizo i wymieszać. ułożyć
kurczaka skórą do góry i podpiec jeszcze 20 minut. Można dłużej jeśli skórka się nie dopiecze - ja skóry nie jadam więc u mnie 20 minut wystarczy.Smacznego!