ßßß
Potrzebujesz: (tortownica 26 cm średnicy)Na spód:1 opakowanie okrągłych biszkoptówNa warstwę kakaową:250 g sera wiaderkowego na sernik (w sumie będzie potrzebne całe litrowe wiaderko)3 płaskie łyżki kakao2 łyżki cukru1 szklanka mleka3 łyżeczki żelatynyNa warstwę borówkową:125g borówek amerykańskich2 płaskie łyżki cukru pudru250 g sera1 szklanka mleka3 łyżeczki żelatynyNa warstwę agrestową:250g sera1 galaretka agrestowa1 szklanka wrzątkuNa warstwę wiśniową250g sera1 galaretka wiśniowa1 szklanka wrzątkuNa wierzch tortu:100g mrożonych malin100 g mrożonych truskawek2 galaretki truskawkowePrzygotowanie (kolejną warstwę szykujemy zawsze dopiero, gdy poprzednia stężeje w lodówce)Warstwa kakaowa:
W rondelku zagotowujemy mleko. Gorące przelewamy do szklanki z żelatyną i dokładnie mieszamy.Mleko z żelatyną wlewamy do sera i dokładnie mieszamy. można użyć miksera na wolnych obrotachdodajemy kakao i cukier. Mieszamy.W tortownicy (26 cm średnicy) układamy biszkopty. Zewnętrzny okrąg brzuszkiem do góry, środkowy brzuszkiem do dołu i w środku jeden biszkopt do góry, jak na zdjęciu:Masę kakaową wlewamy na biszkopty. Pojedyńcze mogą się odrobinę podnieść, wystarczy lekko docisnąć je palcem by wróciły na swoje miejsce.Wstawiamy tortownicę do lodówki do stężeniaWarstwa borówkowa:Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i mieszamy z serem. Dodajemy cukier puder i mieszamy.Wylewamy na stężałą masę kakaową.Równomiernie rozrzucamy borówki.Wstawiamy do stężenia.Warstwa agrestowa:Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątkuPrzestudzoną galaretkę wlewamy powoli do sera i dokładnie mieszamy.Jednolitą masę wylewamy na warstwę borówkową.Odstawiamy do stężeniaWarstwa wiśniowa:tak samo jak agrestowa, tylko inna galaretkaWierzch:Zamrożone owoce układamy na stężałej warstwie wiśniowej (wedle własnego pomysłu)Zalewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 2,5 szklanki wody.Odstawiamy do stężeniaTort najlepiej smakuje na 2 dzień gdy mocno się schłodzi i wszystkie warstwy solidnie stężeją.Smacznego!!