Wykonanie
Czekałam, tęskniłam, odliczałam dni... z miłości! Miłości do
młodej kapusty, którą absolutnie uwielbiam.Babcia mojego
męża przyrządza
młodą kapustkę zupełnie inaczej, niż ja. Dodaje
mięso, o ile dobrze pamiętam od
szynki, i taką
kapustkę podaje samą do
ziemniaków.Ja jednak
mięso wolę osobno na talerzu. Dlatego tradycyjnie już najpierw
młoda kapusta u mnie - podduszona na masełku z
koperkiem. Za jakiś czas może dodam przepis babci
męża (jak zdradzi!) bo ta jej też ma w rodzinie ogromne powodzenie.A co do
koperku: jem go wyłącznie o tej
porze roku, z
młodą kapustą. Zwyczajnie sobie
młodej kapusty nie wyobrażam bez
koperku.

Potrzebujesz:1 główkę
młodej kapusty100 g
masłapół pęczka
koperku (jeśli lubisz możesz dać cały)1 duża
cebulaśmietana (dałam około 100 ml gęstej
śmietany 18%)płaska łyżeczka
solipłaska łyżeczka
pieprzu1 łyżka
mąki ziemniaczanejpół domowej
kostki rosołowej (jeśli nie masz możesz doprawić
kapustę vegetą do smaku, chociaż polecam zrobić kostkiPrzygotowanie:
Kapustę umyć, odrzucić 2 zewnętrzne liście i poszatkować.Umieścić
kapustę w garnku, zalać
wodą by przykryła całą
kapustę. Zagotować. od zagotowania gotować 5 minut, odcedzić na durszlaku.W garnku roztopić
masło i zeszklić na nim pokrojoną w drobną kostkę
cebulkę.Na
cebulę wrzucić
kapustę. Dodać
sól,
pieprz i kostkę (lub
vegetę). Smażyć przez chwilę.Podlać
kapustę 300 -350 ml
wody. przykryć i dusić na małym ogniu aż
kapusta zmięknie (nie ma być rozgotowana, trzeba sprawdzać czy dobra. U mnie gotowała się koło 20 minut).Jeśli w
kapuście stoi za dużo
wody należy jej część odlać przed dodaniem
śmietany.
Wody powinno być ledwo co na dnie.Dodajemy
śmietanę i mieszamyZaprawiamy
mąką.Na sam koniec dodajemy opłukany, drobno posiekany
koperek.Podajemy do obiadu: u mnie obowiązkowo do
musztardowych kotletów mielonych (spróbujcie koniecznie takie zrobić!)Smacznego!