ßßß
Potrzebujesz:1 główkę młodej kapusty100 g masłapół pęczka koperku (jeśli lubisz możesz dać cały)1 duża cebulaśmietana (dałam około 100 ml gęstej śmietany 18%)płaska łyżeczka solipłaska łyżeczka pieprzu1 łyżka mąki ziemniaczanejpół domowej kostki rosołowej (jeśli nie masz możesz doprawić kapustę vegetą do smaku, chociaż polecam zrobić kostkiPrzygotowanie:Kapustę umyć, odrzucić 2 zewnętrzne liście i poszatkować.Umieścić kapustę w garnku, zalać wodą by przykryła całą kapustę. Zagotować. od zagotowania gotować 5 minut, odcedzić na durszlaku.W garnku roztopić masło i zeszklić na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.Na cebulę wrzucić kapustę. Dodać sól, pieprz i kostkę (lub vegetę). Smażyć przez chwilę.Podlać kapustę 300 -350 ml wody. przykryć i dusić na małym ogniu aż kapusta zmięknie (nie ma być rozgotowana, trzeba sprawdzać czy dobra. U mnie gotowała się koło 20 minut).Jeśli w kapuście stoi za dużo wody należy jej część odlać przed dodaniem śmietany. Wody powinno być ledwo co na dnie.Dodajemy śmietanę i mieszamyZaprawiamy mąką.Na sam koniec dodajemy opłukany, drobno posiekany koperek.Podajemy do obiadu: u mnie obowiązkowo do musztardowych kotletów mielonych (spróbujcie koniecznie takie zrobić!)Smacznego!