ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta najlepsza

Młoda kapusta najlepsza

nazwa

Wykonanie

Czekałam, tęskniłam, odliczałam dni... z miłości! Miłości do młodej kapusty, którą absolutnie uwielbiam.
Babcia mojego męża przyrządza młodą kapustkę zupełnie inaczej, niż ja. Dodaje mięso, o ile dobrze pamiętam od szynki, i taką kapustkę podaje samą do ziemniaków.
Ja jednak mięso wolę osobno na talerzu. Dlatego tradycyjnie już najpierw młoda kapusta u mnie - podduszona na masełku z koperkiem. Za jakiś czas może dodam przepis babci męża (jak zdradzi!) bo ta jej też ma w rodzinie ogromne powodzenie.
A co do koperku: jem go wyłącznie o tej porze roku, z młodą kapustą. Zwyczajnie sobie młodej kapusty nie wyobrażam bez koperku.
Potrzebujesz:
1 główkę młodej kapusty
100 g masła
pół pęczka koperku (jeśli lubisz możesz dać cały)
1 duża cebula
śmietana (dałam około 100 ml gęstej śmietany 18%)
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół domowej kostki rosołowej (jeśli nie masz możesz doprawić kapustę vegetą do smaku, chociaż polecam zrobić kostki
Przygotowanie:
Kapustę umyć, odrzucić 2 zewnętrzne liście i poszatkować.
Umieścić kapustę w garnku, zalać wodą by przykryła całą kapustę. Zagotować. od zagotowania gotować 5 minut, odcedzić na durszlaku.
W garnku roztopić masło i zeszklić na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.
Na cebulę wrzucić kapustę. Dodać sól, pieprz i kostkę (lub vegetę). Smażyć przez chwilę.
Podlać kapustę 300 -350 ml wody. przykryć i dusić na małym ogniu aż kapusta zmięknie (nie ma być rozgotowana, trzeba sprawdzać czy dobra. U mnie gotowała się koło 20 minut).
Jeśli w kapuście stoi za dużo wody należy jej część odlać przed dodaniem śmietany. Wody powinno być ledwo co na dnie.
Dodajemy śmietanę i mieszamy
Zaprawiamy mąką.
Na sam koniec dodajemy opłukany, drobno posiekany koperek.
Podajemy do obiadu: u mnie obowiązkowo do musztardowych kotletów mielonych (spróbujcie koniecznie takie zrobić!)
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/moda-kapusta-najlepsza.html