ßßß
Potrzebujesz:1 duży pęczek botwinki1 włoszczyznę1 burakasok z połówki cytryny100 ml śmietany 18 %sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiegoPrzygotowanie:Z włoszczyzny odłożyć największą pietruszkę i 2 marchewki. Resztę obrać, umieścić w garnku i zalać 2 litrami wody. Dodać listek i ziele, zagotować. Gotować około 40 minut. Wyjąć warzywa, listek i ziele.Odłożoną wcześniej pietruszkę i marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do wywaru razem z obranymi i startymi buraczkami ( Tymi z botwinki i 1 dużym). Gotować 10 minut.Dodać drobno posiekane liście i łodygi botwinki. Gotować do miękkości około 15-20 minut.Dodać zahartowaną śmietanę (do śmietany wlać trochę zupy, dokładnie rozmieszać i przelać do garnka).Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku.Smacznego!