Wykonanie
Bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Dodajemy co prawda
żółtego sera, ale rezygnujemy ze smażenia na tłuszczu - dla mnie bilans wychodzi na plus, chociaż konkretnie kalorii podać raczej nie potrafię :)
Ser żółty można zastąpić
mozzarellą - wtedy jeszcze zdrowiej :) A wychodzi nam bardzo smaczny, pieczony "kotlecik" ze świetnym farszem. Spróbujcie koniecznie :)

Potrzebujesz:Na miseczki z
mielonego mięsa:0,5 kg
mielonego mięsa1
jajko1 łyżkę
śmietany 18 %2 czubate łyżeczki
musztardybułkę tartą1
cebulę pokrojoną w drobną kostkę
sól,
pieprz na farsz:1
pomidor1,5 łyżki
śmietany 18%mały pęczek
szczypiorku100-150
sera żółtego lub
mozzarellasól,
pieprz, ulubione
zioła.Przygotowanie:Składniki na miseczki dokładnie mieszamy. Dodajemy
bułki tartej, aby masa nie była za luźna i dobrze się formowała.Mokrymi dłońmi formujemy kule i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W
sodku robimy wgłębienie - można użyć małego słoiczka owiniętego folią spożywczą - sprawdza się idealnie.We wgłębienia nakładamy farsz przygotowany z drobno pokrojonego
pomidora, posiekanego
szczypiorku,
śmietany i tartego
sera.Z
pomidora można wcześniej zdjąć skórkę.Miseczki pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Ja podałam z
pieczarkami duszonymi w
estragonieSmacznego!