ßßß
Potrzebujesz:3kg kapusty kiszonej0,5 kg chudej wołowiny, użyłam udźca0,5 kg schabu0,8 kg cienkiej kiełbasy2 garści suszonych grzybów leśnych0,5 kg pieczarek200g koncentratu pomidorowego5-6 łyżek oliwy z oliwekPrzyprawy:1 opakowanie gotowej przyprawy do bigosuPo 1 kostce rosołowej: drobiowa, grzybowa, wołowa4 liście laurowe6 ziaren ziela angielskiego6 ziaren jałowca6 ziaren pieprzupapryka słodka i ostraPrzygotowanie:1. Grzyby suszone zalewamy 1,5 litrem wrzątku. Przykrywamy i moczymy 3 godziny.2. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie. Ja 1 kg kapusty wykładam na durszlak, przelewam zimną wodą około 10 sekund a następnie biorę garściami i jeszcze chwilę przelewam, po czym dokładnie odciskam. Odciśnięte garście kapusty układam na desce do krojenia.3. Kapustę szatkuję i umieszczam w 2 dużych garnkach po równo. W dalszym postępowaniu trzeba pamiętać że mamy 2 garnki i wszystkie składniki wrzucamy po połowie do jednego i drugiego :)4. Namoczone grzyby kroję na mniejsze kawałki i dodaję po równo do kapusty. Powstały wywar grzybowy też przelewam do garnków.5. Dodaję ziarna, liście i zagotowuję bigos bez przykrycia na małym ogniu. Gdy się zagotuje czekam koło 5 minut i przykrywam.6. Schab i wołowe kroję w drobną kostkę, a kiełbasę w cienkie półplastry.Na patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam wołowinę i smażę na rumiano. Gdy woda odparuje dodaję schab i znów smaże do jego zrumienienia. Na koniec dodaję kiełbasę i podsmażam. Wszystko przekładam do garnków. Gotuję godzinę na wolnym ogniu mieszając co kilkanaście minut.7. Do bigosu dodaję pokrojone w półplasterki pieczarki.8. 2 szklanki napełniam wrzątkiem i do każdej wrzucam po pół każdej kostki rosołowej. Mieszam dokładnie do rozpuszczenia. Do każdego garnka wlewam 1 szklankę. Podsypuję gotową przyprawą (pół opakowania na jeden garnek), doprawiam paprykami, solą, pieprzem.9. Koncentrat pomidorowy przekładam do miseczki i zalewam 200 ml wrzątku. Mieszam dokładnie. Wlewam po połowie do obu garnków. Gotuję jeszcze 10 minut cały czas mieszając.Gotowe!Bigos można jeść już na drugi dzień, ale najlepiej smakuje odgrzewany przez 3 kolejne dni.Smacznego!