Wykonanie
.... a raczej
gruszki w cieście
czekoladowym :) Mam nadzieję, że zdjęcia wyglądają kusząco i zachęcająco do wypróbowania przepisu, bo ciacho smakuje obłędnie. Mało brakowało, a byłoby ciasto bez
owoców, bo
gruszki gotowane w
syropie kusiły niesamowicie, żeby je zjeść od razu. To smak mojego dzieciństwa, więc tym bardziej jestem z siebie dumna, że wytrwałam do końca :) Na więcej słów nie liczcie, bo degustacja w toku :)

Składniki:3 obrane
gruszki (ogonki pozostawić)
Syrop do gotowania
gruszek:2 szklanki
wody1/4 szklanki
cukru2 laski
cynamonu1 łyżka
soku pomarańczowegoCiasto:1 i 2/3 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru trzcinowego nierafinowanego1/3 szklanki tradycyjnego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka mielonego
cynamonuszczypta
soli1
jajko1 szklanka
maślankipół szklanki
olejuPosypka do
gruszek:1 łyżka
mąki1 łyżka
kakaopół łyżeczki
cynamonuPonadto:
cukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:Keksówkę o wymiarach 25x11 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Zagotować
wodę z dodatkiem
cukru,
soku pomarańczowego i lasek
cynamonu. Gdy
cukier się rozpuści dodać
gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 20-25 min. (
gruszki powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać). Po tym czasie wyjąć
gruszki z płynu za pomocą łyżki cedzakowej i pozostawić do wystygnięcia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.W misce wymieszać składniki suche:
mąkę,
cukier trzcinowy,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cynamon i szczyptę
soli. W drugiej misce wymieszać składniki mokre:
jajko,
maślankę i
olej. Połączyć składniki suche z mokrymi i przełożyć do przygotowanej keksówki.Wymieszać łyżkę
mąki z łyżką
kakao i pół łyżeczki
cynamonu. Tak przygotowaną mieszanką obsypać dokładnie
gruszki, następnie delikatnie powtykać je w ciasto.Formę z
ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50-55 min. (do suchego patyczka).Po całkowitym wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Źródło/ Inspiracja: bhg.com