Wykonanie
Dziś wyjątkowy dzień - święto naszych Mam. Na tę okazję proponuję przygotować to przepyszne ciacho, na pewno każda Mama będzie zachwycona :)A co my tu mamy? Ciasto
kakaowe z zatopioną w nim kruszonką,
jogurt z
białą czekoladą i
rabarbarowy curd z
cynamonem, a całość uwieńczona wiórkami
czekolady. Jakby to powiedzieli w Top Chefie: petarda! :) Smaki naprawdę idealnie skomponowane. Spróbuj koniecznie!

Składniki(na formę o wym. 23x39 cm):Ciasto:

3
jajka1 szklanka kwaśnej
śmietany3 łyżki
dżemu3 płaskie łyżki
kakao1 łyżeczka
sodyKruszonka:3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 kostka
masłaWarstwa jogurtowa:2 szklanki
jogurtu greckiego2 tabliczki
białej czekolady2 , 5 łyżeczki agaruWarstwa rabarbarowa:3 szklanki
rabarbarowego curdu2 , 5 łyżeczki agaruDo dekoracji:4 kostki deserowej lub
gorzkiej czekolady startej na tarce o drobnych oczkachPrzygotowanie:Ciasto:Zaczynamy od kruszonki:
Masło rozpuścić razem z
cukrem, dodać do
mąki i wymieszać na kruszonkę.

Wszystkie pozostałe składniki zmiksować, dodać do kruszonki i delikatnie wymieszać.Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Piec przez ok. 35 min. (do suchego patyczka). Następnie odstawić do wystygnięcia (nie wyciągać z formy).

Warstwa jogurtowa:
Jogurt grecki przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać
białą czekoladę i podgrzewać na średnim ogniu często mieszając.Gdy
jogurt zacznie się gotować, zdjąć z ognia, dodać agar i energicznie mieszać trzepaczką, by nie porobiły się grudki. Gdy masa jogurtowa przestygnie wylać ją na ostudzone ciasto i pozostawić do całkowitego stężenia (agar szybko tężeje).

Warstwa rabarbarowa:
Rabarbarowy curd podgrzać, gdy zacznie się gotować dodać agar i energicznie mieszać, by nie porobiły się grudki. Przestudzoną masę równomiernie rozsmarować na białej warstwie jogurtowej. Pozostawić do stężenia.

Przed podaniem ciasto posypać wiórkami czekoladowymi.

