Wykonanie
podany z ziemniaczkami z
wodyTuńczyka dotychczas znałam tylko z puszki. Zajadałam go w różnych zalewach na kanapkach i w sałatkach. Kiedy zobaczyłam ostatnio w Biedronkowej zamrażarce
polędwice z
tuńczyka, to nie mogłam się doczekać, aż coś z nich wykombinuję. Przepis prosty i zwykły, warty urozmaicenia, ale i tak
rybka smaczna, nawet w tak
banalnej formie. Następnym razem na pewno zrobię
tuńczyka z jakimś sosikiem, teraz na szybko podałam z
czosnkowym, ale
wrócę jeszcze do przepisu, aby go jakoś podsycić ;)Porcja na 2 osoby

Składniki2
polędwice z
tuńczykasok z cytrynysólpieprzroszponkazielony
ogóreksól,
pieprzoliwa z oliweksok z cytrynyczosnekziemniakiłyżka
masłaPrzygotowanie
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok 30 min.
Roszponkę myjemy,
ogórka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w paski i wrzucamy do
roszponki. Dodajemy łyżkę
soku z cytryny, ok. 2 łyżki
oliwy,
sól,
pieprz i nieco
czosnku (np. mały ząbek)
Rybę rozmrażamy, delikatnie myjemy, skrapiamy
sokiem z cytryny i doprawiamy
sola i
pieprzem. Smażymy z obu stron ok. 2 min po każdej z nich na patelni (ja użyłam grillowej) lub na grillu. Uwaga, żeby nie przesmażyć bo
ryba będzie sucha.Smacznego :)