Wykonanie
W końcu przekonałam się do owsianki. No dobra, nie do końca... Polubiłam taką ze słoiczka, zalaną zimnym
mlekiem i moczącą się przez całą noc, polubiłam też wersją pieczoną - podaną na zimno. Może do zimy polubię też tradycyjną wersję ;)Ta owsianka to super sprawa. Każdego dnia można zrobić ją inaczej, więc nieprędko grozi nam nuda. Ja na przykład właśnie jem wersję z
brzoskwinią i
orzechami nerkowca, z dodatkiem
mleka sojowego waniliowego, zamiast zwykłego i
kefiru zamiast
jogurtu. Jem i nie wierzę jakie to dobre.Wersja, na którą teraz podam przepis jest najbardziej "uniwersalna", ponieważ możemy się nią objadać cały rok.
Czekolada i
dżem na szczęście nie są sezonowe ;) Jak Wam się znudzi to kombinujcie, kombinujcie, kombinujcie. Ja już nie
mogę doczekać się kolejnego takiego śniadania :)
Składniki na dwie porcje:pół szklanki
płatków owsianych górskich1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
jogurtu naturalnegodwie łyżki
miodu (u mnie gryczany - najlepszy)dwie duże kostki
gorzkiej czekolady, lub trzy mniejszedwie łyżki ulubionego
dżemujajkoW miseczce łączymy roztrzepane
jajko, z
miodem,
mlekiem i
jogurtem. Dokładnie mieszamy. Powstałą masą zalewamy
płatki owsiane. Dodajemy posiekaną
gorzką czekoladę.Przygotowujemy dwa naczynia do zapiekania, lub jedno większe, jeśli nie macie takich małych. Wykładamy pół owsianki, na to
dżem i znów owsianka. Chodzi o to, żeby
dżem był schowany w środku, jako pyszna niespodzianka.Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut.Podajemy z
jogurtem naturalnym.Smacznego!