Wykonanie
Już wspominałam, że kocham bób? KOCHAM
BÓB! Oczywiście najmocniej z postaci ugotowanej i już, ale przecież trzeba się rozwijać.Kolejne
bobowe danie, które postanowiłam wypróbować to kotlety z
bobu.Robi się je szalenie łatwo, a są pyszne i stanowią świetną opcję na obiad, gdy nie mamy ochoty na
mięso i
rybę.
![](/Data/Images/rozgardiaszkuchenny.blogspot.com\2014_slash_07_slash_kotlety-z-bobu/l/-108411087.JPG)
Składniki (na 6 niedużych kotletów):250g
bobujajko4-5 łyżek
otrąb owsianych
sól,
pieprz do smaku
Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15 minut). Obieramy go z łupinek "tłuczemy" (tłuczkiem do
ziemniaków) - masa bobowa nie musi być idealnie gładka, kawałki
bobu nie są problemem :)Doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
jajko i tyle
otrąb aby nasza masa dawała się formować.Smażymy na rozgrzanej
oliwie z obu stron, do zrumienienia.Ja je podałam z
chlebkami żytnimi i
sałatką z
pomidorów,
cebuli i
sosu majonezowo-
jogurtowego.Smacznego!