Wykonanie
W przypadku tego ciasta, sprawa jest następująca: jestem z siebie dumna, bo wyszło mi ładniejsze niż na zdjęciu w książce!Robiłam je z duszą na ramieniu, ponieważ na zdjęciu miało widoczny pasek zakalca i nie było wyrośnięte.Obawiałam się, że moje też takie wyjdzie, ale na szczęście wyrosło pięknie i na dodatek całkowicie się upiekło.Ponadto okazało się, że sam przepis na spód, to jeden z bardziej udanych przepisów na słodkie
ciasto drożdżowe, bo jest lekkie, puszyste i delikatne.Nie wiem na ile pomogły moje modyfikacje, a na ile sam przepis jest dobry, więc podam Wam moją wersję, żeby było uczciwie.Korzystałam z książeczki "Ciasta" wydanej przez Weltbild, ale dokonałam wielu zmian - całkowicie odmieniłam
serową masę, a poza tym spód zrobiłam dwa
razy mniejszy i również trochę zmieniłam składniki.Ciasto z
jagodami
Składniki:80ml
mleka (u mnie
sojowe)200g
mąki orkiszowej jasnej15g świeżych
drożdży30g
masła20g
cukru3
jajka (jedno do ciasta, dwa do masy serowej)około 200g
białego sera półtłustegokubeczek
jogurtu naturalnegoopakowanie budyniu
waniliowegocukier (do masy – do smaku)dwie duże garści
jagódMleko podgrzewamy (ma być ciepłe, ale nie gorące) i łączymy z
drożdżami, łyżką
cukru i łyżką
mąki. Odstawiamy do spienienia.Na stolnicę wysypujemy
mąkę,
cukier i mieszamy. Robimy w środku zagłębienie, w które wlewamy nasz rozczyn, mieszamy. Następnie dodajemy
masło posiekane w kostkę i
jajko, zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy na jakąś godzinę do podwojenia objętości.W tym czasie przygotowujemy masę na wierzch:
twaróg łączymy z
jogurtem i miksujemy na gładko. Dodajemy
budyń i
cukier do smaku. Na koniec dodajemy
jajka i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto przekładamy do szerokiej blaszki, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.Na cieście układamy
jagody, starając się pokryć nimi całą jego powierzchnię. Zalewamy masą
serową.Ciasto odstawiamy do ponownego wyrastania.W tym czasie nagrzewamy piec do 180 stopni.Wstawiamy ciasto na środkowy poziom i pieczemy około 30 minut, aż masa będzie rumiana i ścięta.Smacznego!

