Wykonanie
Ten chlebek już kiedyś robiłam, a
potem z jakiegoś powodu długo nie powtarzałam. Nie wiem
czemu, bo naprawdę jest smaczny! Wilgotny, z chrupiącymi
orzechami i ciągnącymi
krówkami... Pycha!Bez dalszych wstępów, bo muszę wracać do nauki:
Składniki:200g
mąki orkiszowej2 bardzo dojrzałe, brązowe
banany2
jajka100g
oleju100g
jogurtu naturalnego70g
cukru½ łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia80g
orzechów laskowych (grubo posiekanych)150g
krówek (pokrojonych w kostkę – u mnie
czekoladowe i zwykłe)
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
cukrem. W drugiej misce mieszamy rozgniecione na papkę
banany,
jajka,
olej,
jogurt, 40g
orzechów i połowę
krówek.Łączymy składniki suche i mokre i przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch wysypujemy pozostałe
orzechy i
krówki, lekko dociskamy, aby nie spadły.Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut - do "suchego patyczka".Smacznego!